Gazdaság

Kiterjesztette a kamatstopot a kormány

rtl.hurtl.hu

2022. október 15. 9:08

Szinte az összes olyan jelzáloghiteles megkapja a kedvezményt, akinek ezután lesz a kamatfordulója 2023. június 30-ig. 

Péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amelynek értelmében a kamatstopot alkalmazni kell a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú hiteleknél is – derült ki a Bank360 közleményéből

Jár tehát a kamatstop

  • a lakáscélú állami támogatásnak minősülő, fogyasztóknak nyújtott kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre, 
  • a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre, 
  • valamint 2022. november 1-től a legfeljebb 5 éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott nem kamattámogatott jelzáloghitelszerződésekre is.

Eddig csak azokra a jelzáloghitelekre vonatkozott a kedvezmény, amelyek kamatperiódusa egyéves vagy annál rövidebb, és a BUBOR a referenciakamata. (A 10, 15 éves vagy a mindvégig fix kamatozású jelzáloghiteleket nem érinti a mostani könnyítés.) 

Az érintett hiteleknél kamatfordulókor csak a tavaly október végi referenciakamatokat alkalmazhatják, így a törlesztőrészlet csak kisebb mértékben emelkedhet.

A mostani változtatással lényegében az összes olyan jelzáloghitelesre kiterjesztik a kamatstop védelmét, akiknek ezután lesz a kamatfordulója 2023. június 30-ig. 

A módosításra egyébként azért volt szükség, mert a kamatstopot eredetileg fél évre tervezték, azóta viszont többször is meghosszabbították a hatályát. Emiatt viszont a hosszabb kamatperiódusú hitelek esetében is esedékes lett a kamatok újraszámolása, és például az ötéves kamatperiódusú lakáshiteleknél a magas kamatot kellene fizetni, miközben a referenciakamatos, rövidebb kamatperiódusú adósok továbbra is élveznék a védelmet.

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Gazdaság#kamatstop#rendelet#kormány

Címlapról ajánljuk