Gazdaság

Elutasították a horvát állam keresetét a Mol-INA-ügyben

rtl.hurtl.hu

2022. október 12. 20:14

A svájci bíróság 250 ezer svájci frank perköltséget is megítélt a Mol javára.

Elutasította a svájci legfelsőbb bíróság szerdán Horvátország kérelmét, hogy helyezze hatályon kívül azt a Zágrábra nézve kedvezőtlen döntést, amelyet Ivo Sanader volt horvát kormányfő korrupciós ügyében hozott a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL).

Az ügyben a következő vádakkal élt a horvát állam: 

  • Sanadert azzal vádolták, hogy korrupció révén segített a Molnak irányítói többséget szereznie az INA-ban.
  • Emellett a magyar olajtársaság nem teljesítette azokat a horvát olajfinomítókba történő befektetéseket, amelyeket a részvényesi szerződésben vállalt,
  • valamint megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket is.

A Mol mindvégig tagadta a vádakat. 

A magyar olajtársaság szerint a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság 2016-os ítélete világosan megállapította, hogy az INA irányítási jogainak megszerzése során nem történt korrupció, a Mol és annak vezetői nem vesztegettek meg senkit. 

Horvátország 2022 februárjában kezdeményezte a svájci Szövetségi Legfelsőbb Bíróságnál ennek a döntésnek a felülvizsgálatát. Júliusban a Világbank mellett működő Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) is az UNCITRAL-ítélettel megegyező végkövetkeztetésre jutott, azaz hogy nem történt korrupció. 

A Mol 2003-ban, az INA privatizációja során szerzett 25 százalék plusz egy részvény mértékű részesedést a horvát olajvállalatban, 2009-ben pedig megállapodást kötött a horvát kormánnyal, amellyel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. Jelenleg az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

A Svájci Szövetségi Legfelsőbb Bíróság döntésében 250 ezer svájci frankot is megítélt a Mol javára.

Nyitókép: Damir Sancar/MTI/HIPA

#Gazdaság#mol#INA#horvátország#bíróság#Mol-INA ügy

Címlapról ajánljuk