Gazdaság

Halasztva fizethetünk az oroszoknak a gázért, megállapodott az MVM a Gazprommal

rtl.hurtl.hu

2022. október 3. 16:02

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint ezzel megnyugodthat a forintárfolyam.

Az energiaválságban az európai- és a világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM csoport két intézkedést hozott – olvasható a hazai áram- és vezetékes gázellátásért felelős magyar állami cég hétfői közleményében. A vállalatnak valószínűleg azért kellett lépnie, mert a már eleve magas nemzetközi gázárak további emelkedésnek indultak az Északi Áramlat gázvezeték szivárgásának, továbbá az Ukrajnából érkező gázstop hírére.

Emiatt az MVM Csoport „a pénzügyi szempontból széleskörű biztonsági háló kiépítésére törekszik és finanszírozásának optimalizálása céljából megállapodást kötött a Gazprommal”, vagyis az Oroszországból származó földgázt Magyarország számára szállító orosz állami gázcéggel.

A világpiaci árak hatásának mérséklése céljából az MVM Csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg az előttünk álló téli időszakra.

– fogalmazott a közlemény.

Vagyis a megállapodás hatályátó kezdve a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés alapján a Gazprom által leszállított gáz árát mindig az előző hónap napi átlagára alapján számlázzák majd ki.

Az ár alapja pedig a rotterdami gáztőzsde árfolyama.

A halasztott fizetésről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy sajtóbeszélgetésen azt mondta a portfolio.hu tudósítása szerint, hogy a gáz árának az alakulása és a forintárfolyam alakulása összekapcsolódott az utóbbi időben.A magas gázár euróban rontja a folyó fizetési mérleget a romló cserearányokon keresztül, vagyis a bejelentés célja,

hogy megszakítsa a gázár és a forint árfolyama között együttmozgást.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Gazdaság#mvm#gazprom#gáz#halasztás

Címlapról ajánljuk