Gazdaság

Alig vannak a magyarok közt olyanok, akik nem terveznek spórolni télen

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 26. 19:35

Az emberek több mint fele 1-2 fokkal visszavesz a fűtésből.

A magyarok mindössze 13,3 százaléka nem tervez spórolást a téli időszakban – derül ki abból a kutatásból, amit az Ipsos készített az IKEA megrendelésére.

A megkérdezettek 47,7 százaléka arra készül, hogy lejjebb tekeri a fűtést, amikor munkába megy vagy nem tartózkodik épp az adott helyiségben, 43,6 százalék pedig akkor is csökkenti az otthoni hőmérsékletet, amikor épp a lakásban tartózkodik. 33 százalék csak kiválasztott helyiségeket fog fűteni.

A legtöbb válaszadó (27,1 százalék) a 22 fokos hőmérsékletet tartja ideálisnak, másfél százaléknyian 19 foknál hűvösebb lakásban érzik jól magukat, 3,1 százaléknyian pedig 25 fokban, vagy annál is melegebben. Ám a megkérdezettek 11,9 százaléka közölte, hogy jelentősen, 58,2 százalék pedig 1-2 fokkal lejjebb fogja venni a fűtést idén télen.

28,1 százaléknyian azzal fognak spórolni, hogy kádfürdő helyett a zuhanyt választják, 38,8 százalék pedig rövidebb zuhanyzást tervez. 21,9 százaléknyian energiatakarékos izzók felszerelését tervezik.

A válaszadók 28,1 százaléka hajlik arra, hogy ha muszáj, akkor az otthoni kényelemérzetet – pl. lakáshőmérséklet, vízfogyasztás – korlátozza, 71,9 százaléknyian viszont egyéb kiadásokon – pl. nyaralás, kultúra, ruhavásárlás – spórolnának.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#spórolás#rezsi#fűtés#tél#felmérés

Címlapról ajánljuk