Gazdaság

Csaknem 90 millió forintos büntetést kapott az OTP

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 13:51

Az MNB több területen is hiányosságokat talált az átfogó vizsgálata során.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatát követően 89 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP bankcsoporttal szemben egyebek közt az IT-biztonságra, a hitelkockázatra, a tőkemegfelelésre, a vállalatirányításra, a felügyeleti adatszolgáltatásra és a betétbiztosításra vonatkozó hiányosságok miatt. 

A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot, és a felügyeleti intézkedések nem érintik a bankcsoport megbízható működését.

  • Az MNB az OTP Bankra 55 millió, 
  • a Merkantil Bankra 18 millió, 
  • az OTP Ltp.-re 6 millió, 
  • az OTP JZB.-re 3 millió, 
  • az OTP Faktoringra  5 millió, 
  • az OTP Ingatlanlízingre pedig 2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, valamint kötelezte az intézményeket a feltárt hiányosságok kijavítására és beszámolásra a megtett intézkedésekről.

Az ellenőrzés 35 témakört érintett, amelyek nagyobb részében nem találtak hiányosságot.

A bírságösszeg meghatározásakor az MNB figyelembe vette a csoport jelentős pénzpiaci súlyát, valamint a vizsgálat során feltárt egyes jogsértések kockázati besorolását. Enyhítő körülményként értékelte a jegybank ugyanakkor azt, hogy több szabályszegés egyedi szinten, illetve alacsony előfordulási gyakorisággal fordult elő, és a bank már a vizsgálat ideje alatt megkezdte a hiányosságok megszüntetését.

Nyitókép:  Róka László/MTVA

#Gazdaság#otp#mnb#büntetés

Címlapról ajánljuk