Gazdaság

A Ryanair vezetője megint odaszúrt a magyar kormánynak, de a cég marad Budapesten

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 13. 14:37

A légitársaság a már megszüntetett nyolc ferihegyi útvonal után újabb hetet töröl a téli időszakban, de megtartja itteni bázisát. Arra számítanak, hogy elveszítik a 300 millió forintos büntetés ügyében indított pert a magyar bíróságon – mondta Michael O'Leary vezérigazgató, aki szerint „kurvára nincs köztük kommunikáció” a magyar kormánnyal.

Kedden sajtótájékoztatót tartott Budapesten a Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary, aki bejelentette, hogy 

nem zárja be a budapesti bázisát, de a már megszüntetett nyolc ferihegyi útvonal után újabb hétnél vágja vissza járatait a Ryanair a téli időszakban.

O'Leary, aki az extraprofit-adóról szóló rendelet után több menetben alaposan összerúgta a port a magyar kormánnyal, úgy fogalmazott, „kurvára nincs köztük kommunikáció”, ezek az intézkedések pedig a rendeletre válaszolnak. 

Mindez azt jelenti, hogy 53 útvonal helyett csak 45 lesz elérhető, és azok is ritkábban járnak majd. O'Leary arról beszélt: annak ellenére döntöttek így, hogy korábban még inkább növekedni szerettek volna a magyar piacon is.

Az RTL Híradó kérdésére O'Leary elmondta, amíg extraprofitadó van Magyarországon, nem terjesztik ki működésüket a debreceni reptérre.

A vezérigazgató azt is elmondta a cégre kiszabott 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírsággal kapcsolatban – amelyet azért kaptak, mert az utasokra hárították a különadót –, hogy nem állnak meg a magyar bíróságon: most fellebbeztek, de számítanak rá, hogy veszíteni fognak, ezért az Európai Unió bíróságáig viszik az ügyet. 

Az AFP újságírója szerint a keddi bejelentés közben O'Leary ilyen arckifejezéssel tette világossá álláspontját az extraprofitadóval kapcsolatban.

Az Airportal.hu egyébként már tegnap arról írt, hogy a ritkítás valójában „business as usual”, illeszkedik az elmúlt hetek bejelentéseinek sorába, sőt az elmúlt évek gyakorlatába is. Több bázisán húzta le a rolót a Ryanair a téli időszakra, vagy jelentett be útvonalbezárásokat, kapacitáscsökkentést, köztük Zágrábban, Athénban és Brüsszelben. 

O'Leary újságírói kérdésre válaszolva elmondta, már postázták Nagy Mártonnak az Economics for Dummies című könyvet, továbbá megköszönte, hogy Gulyás Gergely „aggódott” az egészségéért, amikor azt mondta, fiatalon túl sok alkoholhoz juthatott. Hozzátette, szerinte a magyar kormány tagjai között lehetett valaki részeg, amikor kitalálták, hogy extraprofitadót vetnek ki egy olyan iparágra, amely amúgy is veszteséges.

Mint korábban megírtuk, Michael O'Leary a légitársaságokra kivetett magyar különadó miatt a nyáron heves szóváltásokba keveredett a magyar kormánnyal. 


A vállalat vezetője a múlt héten Brüsszelben beszélt arról, hogy legalább jövő márciusig kivonja gépeit egy ottani repülőtérről a reptéri díjak tervezett emelése és a repülési adók bevezetése miatt.

Azt is bejelentette, hogy a cég nem tér vissza Zaventembe, amíg a repülőtér nem csökkenti a díjakat, és nem törlik el az „őrült és diszkriminatív” repülési adót. Ez több száz járat megszüntetését jelenti. 

Korábban Athénban is hasonló lépést jelentett be a légitársaság.

Szájkarate a kormánnyal

A cég nyáron Magyarországon 300 milliós bírságot kapott, amiért az extraprofitadót az utasokra hárította át. Az ír székhelyű vállalat a büntetésre reagálva közölte, hogy az európai uniós szabályok szerint a légitársaságok szabadon dönthetnek arról, hogy milyen áron adják a repülőjegyeket az Európai Unión belül közlekedő járataikra, „a nemzeti kormányok, vagy fogyasztóvédelmi hatóságaik beavatkozásától mentesen”.

A Ryanair hozzátette: ha szükséges, készek az ügyben egészen EU-s bíróságokra is fellebbezni az ügyben.

A különadó megjelenésekor a légitársaság vezetője keményen bírálta a magyar kormányt és Nagy Mártont is, a cégvezér szerint ugyanis a gazdasági miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter olyanok, mint Dumb és Dumber.

Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

#Gazdaság#ryanair#légitársaság#michael o'leary#bejelentés#sajtótájékoztató

Címlapról ajánljuk