Gazdaság

Egyre több közintézménynek van lejárt tartozása, pedig a megemelt energiaszámlák még csak ezután érkeznek

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 13. 7:56

Az 581 közintézményből 290 jelentett kisebb-nagyobb lejárt tartozást, vagyis minden második intézménynél küzdenek lejárt adóssággal.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint a költségvetési intézmények lejárt adóssága július végén 47,2 milliárd forint volt, a tartozás mértéke pedig egyetlen hónap alatt 8,2 milliárd forinttal emelkedett – írta a Népszava. A lap szerint ez egyértelmű jele annak, hogy 

a költségvetési intézmények elkezdtek nem fizetni a piaci beszállítóiknak.

A MÁK adatai szerint az adósság tetemes részét 29,2 milliárd forintot az egészségügyi intézmények halmozták fel. Ezeken kívül szép számmal látni az adóslistán oktatási és rendőrségi szerveket is, amelyek nem tudnak fizetni beszállítóiknak. 

Az újabb kormányzati átszervezések következtében az adósságok problémája szinte kizárólag a Belügyminisztériumnál csapódik le: a bő 47 milliárdos lejárt adósságból 42,3 milliárdot a Pintér Sándor vezette tárcánál tartották nyilván, hiszen ma már a BM alá tartozik a három alulfinanszírozott terület, az egészségügy, az oktatás és a rendvédelem, amely hosszú évekre visszamenőleg a legtöbb kifizetetlen számlát tudhatja magáénak. A három legnagyobb tartozó sorrendben:

  • Szent János Kórház
  • Országos Rendőr-főkapitányság
  • Készenléti Rendőrség

Az 581 közintézményből 290 jelentett kisebb-nagyobb lejárt tartozást, vagyis minden második intézménynél küzdenek lejárt adóssággal, amely szélesebb körű finanszírozási problémákra utal.

Augusztusban egyébként újabb 236 milliárd forinttal nőtt az államháztartás hiánya, így az elérte a 2872 milliárd forintot az egész évre tervezett 3152 milliárdos hiánycél 91 százalékát. 

Nyitókép: Észak-Közép Budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb – Fotó: Balaton József/MTVA

#Gazdaság#energiaválság#közintézmény#tartozás#adósság

Címlapról ajánljuk