Gazdaság

Még nincs vége, tovább drágulhat a liszt és a kenyér

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 7. 11:53

Pedig van elég hazai búza Magyarországon.

Az előző évi 5,3 millió tonnával szemben idén csak 3,7-3,8 millió tonna búza termett Magyarországon, de ettől még van elég termény itthon, így a drágulás nem ennek köszönhető. A megtermelt mennyiségből Magyarország általában csak 2,5 millió tonnát vesz fel, a maradék szokott exportra maradni. Az exportra szánt mennyiség idén viszont elenyésző, ráadásul a kivitelt fékezi a tonnánként 140 ezer forint körüli ár, ami magasabb a világpiaci árnál, írja a Világgazdaság.

A lap szerint az is bekavar, hogy a piac most az olcsó ukrán búzára vár, csakhogy Románia például úgy döntött, hogy nem vár tovább, ők már hamarabb beszerezték a búzát, így lejjebb is nyomták az árakat.

A csökkenő árak miatt a drága magyar búza nem versenyképes a piacon, amivel az a baj, hogy a román piac a magyar termelés egyik fő felvevője. A Telex megjegyzi: a román piac évente nagyjából 150 ezer tonna lisztet vásáról Magyarországtól.

A helyzetet tovább ronthatja, hogy a déli államok, például Olaszország is elkezdik majd felnyomni az árakat, tekintve, hogy náluk aszály pusztított. Ez az áremelkedés pedig a magyar búza árát is tovább emelheti.

A malmok augusztusban emeltek utoljára egy nagyobbat, akkor 180 forintról 220 forintra emelték egy kilogramm liszt árát. Ezek után októberben újabb tízforintos emelés várható az említett piaci folyamatok miatt.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Gazdaság#drágulás#infláció#liszt#kenyér#áremelkedés

Címlapról ajánljuk