Gazdaság

Jellinek Dániel nem tud arról, hogy a horvát kormány meg akarja fúrni a gigaüzletét a Sberbankkal

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 7. 17:43

A magyar vállalkozó többségi tulajdonában lévő Indotek vásárolná meg a legnagyobb horvát élelmiszerlánc 43 százalékát. Azt elismerte, hogy még nem kapták meg a tranzakcióhoz szükséges összes engedélyt. 

„Aláírt szerződésünk van a Sberbankkal a Fortenova 43 százalékának átvételéről, nem kaptunk semmilyen jelzést Horvátországból, hogy gond lenne az üzlettel, várjuk a különböző hatósági engedélyeket” – közölte a 24.hu-val Jellinek Dániel, az Indotek Zrt. tulajdonosa. 

A hatodik leggazdagabb magyarnak tartott üzletember és a szankciók sújtotta orosz bank gigabizniszéről a Nacional nevű horvát hetilap kedden azt írta

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök megvétózná, hogy Jellinek Dániel bevásárolja magát a legnagyobb horvát vállalatba. 

A zágrábi lap szerint a horvát kormányfő azért döntött így, mert az a „komoly gyanú” jutott el hozzá, miszerint Jellinek Dániel a közvetlenül Orbán Viktorhoz kötődő „átláthatatlan magyar tőke” strómanja. 

„Az Indotek cégcsoportot 25 éve tulajdonlom és építem, a cég tulajdonosi köre közhiteles nyilvántartásokból is egyértelmű és transzparens, enélkül meg sem kaphattuk volna például az ügyletben illetékes amerikai hatósági engedélyeket. 

Teljesen szokásos, hogy egy ekkora tranzakciónál különböző érdekeltek rémhíreket terjesztenek, 

és ezen keresztül megpróbálják egy-egy ügylet feltételeit befolyásolni vagy meghiúsítani – reagált a strómanvádra Jellinek. 

A 24.hu-nak hozzáfűzte: azért sem gondolja, hogy a Nacional cikkének lenne alapja, mert az ügylet sikeres lezárása érdeke a horvát, a magyar, de akár a cég működési területéhez tartozó szlovén és szerb szereplőknek is, hiszen így egy sokkal hatékonyabban működő horvát–magyar vegyesvállalat veheti fel a versenyt a nyugati élelmiszer-gyártókkal.

A horvát hetilap szerint az ottani vezetés már télen úgy értesült, hogy Orbán Viktor személyesen kérte Vlagyimir Putyin orosz elnök engedélyét ahhoz, hogy „valaki Magyarországról” megvásárolhassa a Sberbank Fortenova-részesedését.

Az 500 millió eurósra becsült üzlethez néhány hatóság jóváhagyása is szükséges, ezek közül a legfontosabb az Egyesült Államok, az Európai Unió és a britek szankciós hatóságainak hozzájárulása. A 24.hu információi szerint az USA és az EU nem gördített akadályt az ügylet elé, már csak a holland és a brit hatóság van hátra.

Nyitókép: Róka László/MTI

 

#Gazdaság#jellinek dániel#fortenova#sberbank#horvátország

Címlapról ajánljuk