Gazdaság

Horvátország megakadályozná, hogy Jellinek Dániel-féle Indotek bevásárolja magát a legnagyobb élelmiszerláncba

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 5. 14:26

Az Euractiv szerint Andrej Plenković horvát miniszterelnök személyesen támogatja az áprilisban megkötött üzlet blokkolását.

Horvátország meg akarja akadályozni, hogy a Jellinek Dániel többségi tulajdonában lévő Indotek vásárolja meg a Fortenova élelmiszerlánc 43 százalékos részesedését – írta a Nacional című hetilapra hivatkozva az Euractiv.

A lap szerint Andrej Plenković horvát miniszterelnök személyesen támogatja az áprilisban megkötött üzlet blokkolását, mert Jellinek Dánielt Orbán Viktor magyar kormányfőhöz köthető üzletembernek tekint. 

Az üzletrész jelenlegi tulajdonosa az orosz Sberbank.

Az Indotek Group egy magyar és amerikai befektetők tulajdonában lévő pénzügyi konglomerátum, amely ingatlanokra, pénzügyi szolgáltatásokra, logisztikára és szállításra szakosodott – írta a lap.

Mint áprilisban megírtuk, az ötvenezer munkavállalót foglalkoztató horvát élelmiszer-ipari óriást a háború nyomán bevezetett szankciók miatt kellett továbbadni. A Sberbank a csődközelbe jutott Agrokor hitelezőjeként szerzett részesedést a jogutódként létrejött Fortenovában. 

Azt áprilisban nem közölték, hogy az Indotek mennyit fizetett a részesedésért, de azt igen, hogy ügyletet még jóvá kell volna hagyniuk az illetékes szabályozó hatóságoknak. Feltehetően ezt az engedélyt nem sikerült megszerezni.

Jellinek Dániel tavaly a Forbes gazdaglistájának tizedik helyén szerepelt, cége az ország egyik legnagyobb ingatlanbirodalmával rendelkezik, és bevásárolta magát az Auchan magyarországi hipermarketjeit üzemeltető cégbe is.

Egy horvát képviselő nemrég Orbán Viktort bírálta, mert szerinte Magyarország előnybe került azáltal, hogy nem vonatkoznak rá az Oroszország ellen hozott olajszankciók. Úgy fogalmazott, hogy a magyar kormányfő átverte a horvát miniszterelnököt.

Nyitókép: Pier Marco Tacca/Getty Images

#Gazdaság#horvátország#orbán viktor#indotek#fortenova

Címlapról ajánljuk