Gazdaság

A Sberbanktól szerzett részesedést a horvát Konzum hálózatban az egyik leggazdagabb magyar

rtl.hurtl.hu

2022. április 10. 12:08

Az ötvenezer munkavállalót foglalkoztató horvát élelmiszer-ipari óriást a háború nyomán bevezetett szankciók miatt kellett továbbadni. Jellinek Dániel cége vette meg a Sberbank részesedését.

A Jellinek Dániel többségi tulajdonában lévő Indotek Csoportnak adta el 43 százalékos részesedését az orosz Sberbank az ötvenezer munkavállalót foglalkoztató horvát Fortenovában, ami az MTI szerint Délkelet-Európa legnagyobb élelmiszerkereskedő és –termelő vállalata. A Fortenova tulajdonába tartozik az egyik legnagyobb horvát kiskereskedelmi hálózat, a sok magyar által is jól ismert Konzum.

A Sberbank a csődközelbe jutott Agrokor hitelezőjeként szerzett részesedést a jogutódként létrejött Fortenovában. Az orosz banknak az ukrajnai háborúra válaszul bevezetett nyugati szankciók miatt kellett megválnia a cégtől.

Azt nem közölték, hogy az Indotek mennyit fizetett a részesedésért, de az ügyletet még jóvá kell hagyniuk az illetékes szabályozó hatóságoknak.

Jellinek Dániel tavaly a Forbes gazdaglistájának tizedik helyén szerepelt, cége az ország egyik legnagyobb ingatlanbirodalmával rendelkezik, és bevásárolta magát az Auchan magyarországi hipermarketjeit üzemeltető cégbe is.

Nyitókép: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#horvátország#fortenova#indotek#jellinek dániel#sberbank#szankciók

Címlapról ajánljuk