Gazdaság

2035-től nem fognak belső égésű motoros autókat árulni Kaliforniában

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 26. 6:21

Egy korszak vége.

Kaliforniában 2035-től teljes egészében betiltják a belső égésű motorral szerelt új autók, terepjárók és teherautók forgalmazását – írja az MTI a szövetségi állam szabályozó testületének tájékoztatására hivatkozva.

A Kaliforniai Légszennyezést Ellenőrző Testület (California Air Resources Board) döntése alapján ugyan 2035-ben az értékesített autók ötöde még lehet tölthető hibrid, amit részben belső égésű motor működtet, ám a fennmaradó modelleknek teljesen elektromos vagy hidrogénhajtásúnak kell lennie.

A szabályozás alapján az első határidő 2026 lenne, amikorra az értékesített új autók harmadának úgynevezett nulla kibocsátásúnak kell lennie, ez az arány idén az első negyedévben 16 százalék volt Kaliforniában, vagyis az előírás fele.

Ha a határozatot végrehajtják, akkor annak hatására Kalifornia államban felére csökkenne a járművek károsanyag-kibocsátása, bár a döntés alapján a már üzembe helyezett benzin- és gázolajüzemű autók további használata megengedett lesz, illetve a használtautó-piacot sem korlátozza.

Kalifornia példáját más államok is követhetik, jelenleg az Egyesült Államok szövetségi államai közül már 17-ben fogadtak el a belső égésű motorok kivezetésére bizonyos intézkedéseket, de ezek közül messze a legambiciózusabb a csütörtöki kaliforniai döntés.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Gazdaság#kalifornia#autógyártás#forgalmazás#tiltás#2035

Címlapról ajánljuk