Gazdaság

Megszólalt az adatvédelmi hatóság a hatósági áras tankolásról

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 11:43

Nem baj, hogy a benzinkutak leolvassák a forgalmi engedély vonalkódját, de a vásárlókat tájékoztatni kell az adatkezelésről.

Többen az adatvédelmi hatósághoz fordultak, mert a benzinkutakon a forgalmi engedélyen szereplő vonalkód beolvasásával ellenőrzik, hogy jogosultak-e az autósok a hatósági áras tankolásra – írja a Szabad Európa.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalásából kiderül, hogy a benzinkutakon nem állt rendelkezésre tájékoztatás az adatkezelésről, és volt olyan benzinkút, ahol szóban sem tudtak érdemi tájékoztatást adni. Azt ugyanakkor hangsúlyozta a NAIH, hogy a benzinkutakon dolgozók jogosultak arra, hogy hatósági áras tankoláskor a forgalmi engedélyen lévő vonalkódot leolvassák, a rendszámot feljegyezzék, és számítógépes rendszerükben a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon tárolják. A rögzített adatokat adóügyi ellenőrzés céljából a NAV-nak továbbítják.

Mindennek azonban elengedhetetlen feltétele a NAIH szerint, hogy közérthető nyelvezetű, teljes körű tájékoztatást nyújtsanak az érintettek részére az őket érintő adatkezelésről. Ezt a kormányrendelet rendelkezései nem helyettesítik, hiszen abból az érintettek nem tudnak meg minden információt.

Az adatvédelmi tájékoztatás a NAIH szerint az adatkezelés helyszínén – például a kútnál vagy a pénztárnál –, vagy az adatkezelő honlapján közzétéve, de más igazolható módon is megtörténhet.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

#Gazdaság#hatósági ár#árstop#benzinkút#naih

Címlapról ajánljuk