Gazdaság

Palkovics László: Bayraktar drónok gyártásán gondolkozik a kormány

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 18. 10:12

Palkovics László a magyarországi szélerőmű-kapacitás bővülését is megemlítette Törökországban a Világgazdaság szerint.

Magyarország az energiaátalakítási tervnek megfelelően fokozatosan átáll a megújuló, illetve alternatív energiaforrásokra – egyebek mellett erről beszélt a Világgazdaság szerint Palkovics László technológiai és ipari miniszter, aki hétfőn járt Ankarában munkalátogatáson.

A lap szerint a miniszter azt mondta, Magyarország 2023 végére a napenergia-termelés kapacitását 3 gigawattról 8 gigawattra növelné, ezt pedig a szükséges berendezések magyarországi gyártása esetén 20-24 gigawattra lehet felfuttatni. Magyarország más alternatív energiaforrások kiaknázását is tervezi, mint például a biogáz, a biometán és a biomassza.

A geotermikus és a szélenergiába való befektetésekkel együtt a következő tíz évben 16 milliárd euró értékben valósulhat meg befektetés

– tette hozzá Palkovics László, azaz elképzelhetőnek tartotta, hogy ismét bővülhet a magyarországi szélerőmű-kapacitás.

A szélenergia említése azért váratlan, mert egy 2016-os kormányrendelet értelmében nem lehetséges szélfarmot telepíteni lakott területtől számított 12 kilométeres védőtávolságon belül. Ez a kikötés a gyakorlatban azt jelenti, hogy lényegében nincs olyan pont Magyarországon, ahol szélerőművet lehet felállítani. 

Palkovics László az Anadolu hírügynökségnek adott interjúban arról is beszélt:

  • Magyarország is vásárolhat Bayraktar katonai drónokat, sőt hazai gyártásról is gondolkodik a kormány.
  • A kínai vasúti áruforgalom Törökországon keresztül bonyolódhatna Európa felé, miután az orosz és az ukrán tranzit a háború miatt ellehetetlenült.
  • Megkezdődik a Gidrán típusú harcjárművek magyarországi gyártása.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Gazdaság#szélenergia#megújuló energia#palkovics lászló

Címlapról ajánljuk