Gazdaság

Ismét jön kőolaj Magyarországra a Barátság vezetéken

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 11. 11:26

A leállás oka az volt, hogy az orosz pénzintézetekkel szemben kivetett uniós szankciók miatt az orosz fél nem tud fizetni az ukránoknak a tranzitért. 

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtökön. 

A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik. A leállás oka az volt, hogy az orosz pénzintézetekkel szemben kivetett uniós szankciók miatt az orosz fél nem tud fizetni az ukránoknak a tranzitért. 

A közlemény szerint a szállításban augusztus negyedikére ütemezték a rendes hónapváltási leállást. Magyar közbenjárásra, a tranzitdíj átvállalásával rövid időn belül sikerült elhárítani az újraindulás technikai, elszámolási jellegű akadályát. Így 

a szállítás szerdán megkezdődött és az éjjeli óráktól ismét folyamatosan érkezik Oroszország felől, Ukrajnán át kőolaj a Barátság vezetéken Magyarországra is.

A cég nem árulta el, hogy mennyit fizettek, de az RTL Híradónak nyilatkozó energiapiaci elemző szerint havi 10-12 millió dollár körüli összegről lehet szó. 


Mint megírtuk, a Mol felajánlotta, hogy átutalja Barátság vezeték ukrajnai szakasza után fizetendő tranzitdíjat, az orosz és ukrán fél pedig elfogadta ezt a megoldást. 

A Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Gazdaság#barátság kőolajvezeték#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#üzemanyag

Címlapról ajánljuk