Gazdaság

Adótanácsadó: Nem sok katáson segít az ekho csökkentése

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 10. 16:30

Pár ezer ember válthat csak erre az adózási formára.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy kormányrendelet szüntette meg az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kifizetői részét, vagyis azt a 13 százalékos részt, amit a kifizetések utáni összes ekhóból a munkaadó, illetve foglalkoztató fizetett. A munkavállaló, illetve megbízott vállalkozó által fizetett 15 százalékos adót, valamint a minimálbér utáni személyi jövedelemadót és járulékokat azonban továbbra is fizetni kell.

Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adótanácsadó adóüzletág-vezetője a Telexnek azt mondta, 

hogy a katából most kiesők (nagyjából 350 ezer emberről) számához képest viszonylag szűk adózói kör lehet, aki tevékenysége alapján ekhózhatott, de eddig nem ezt tette.

Az ekhós adózást bizonyos tevékenységek esetén lehet választani, ilyenek tipikusan a kreatív, művészeti tevékenységek (például grafikus, színész, operatőr, újságíró). Fajcsák maximum pár ezer főre becsülte a számukat. Akik eddig is ekhóztak (mintegy 42 ezer fő), munkáltatói, megbízói részről jól járnak az adó elengedése miatt, és ha megosztják a felszabaduló összeget a munkavállalóikkal, megbízottjaikkal, akkor ők is jól járnak.

A kormány tehát az adózók egy szűk kisebbségének kedvezett most egy aránylag nagyot, miközben a katáról most átállók közül ez nem sokakon segít

– mondta az adótanácsadó.

Nyitókép: A kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) tervezett módosítása ellen tiltakozók a Margit híd pesti hídfőjénél 2022. július 12-én. – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#kata#ekho#adó

Címlapról ajánljuk