Gazdaság

Hiába a benzinársapka, kimagasló eredménnyel zárta a negyedévet a Mol

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 5. 8:07

A növekedés éves és negyedéves összevetésben is majdnem kétszeres. 

A Mol-csoport a második negyedévben 483,7 milliárd forintos (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredményt, valamint 372,8 milliárd tiszta üzleti eredményt ért el – olvasható a társaság honlapján péntek hajnalban közzétett jelentésben.

A nettó árbevétel a tavalyi 1412,6 milliárd forint után 2491 milliárd forint volt (az előző negyedévben 1933,4 milliárd forint volt ez az érték). 

A növekedés tehát éves és negyedéves összevetésben is majdnem kétszeres. 

Az adatok megfelelnek a piaci várakozásoknak. A becslések elsősorban azért valószínűsítettek rendkívüli eredményt, mert a Mol a második negyedévben is viszonylag kedvező áron vásárolhatott olajat Oroszországból, ráadásul az állami árszabályozásának köszönhetően az üzemanyag-forgalom is jelentős maradt.

A fogyasztói szolgáltatások eredménye ugyanakkor mind éves, mind negyedéves összevetésben csökkent, amit a társaság részben a kiskereskedelmi adóemeléssel magyarázott, bár a nem üzemanyag típusú termékeken nőtt az árrés. 

A gáz üzletág negyedéves teljesítménye ugyancsak visszaesett, éves összevetésben 6,8 milliárd forintról 5,5 milliárd forintra csökkent. A féléves ugyanakkor változatlan, meghaladta a 21 milliárd forintot. A gázpiaci környezetet kihívásként értékelték, de a magasabb elért árbevételek ellensúlyozták a jelentősen megnőtt működési költségek hatását.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a beszámoló adataihoz hozzáfűzte, hogy az energiaipar példa nélküli bizonytalanságokkal szembesült, de a Mol így is a terveinek megfelelően teljesített, és még soha nem volt ilyen elkötelezett a stratégiai céljai iránt. 

A közlemény szerint a társaságnak számolnia kell  

  • a nyersanyagárak változásából eredő kockázatokkal, 
  • valamint a kőolaj- és a gázellátás akadozásával, ami a finomítók és más üzemek folyamatos működését veszélyeztetheti. 
  • Hosszabb távon pedig az egyik legfontosabb szempont, hogy a Mol a nulla széndioxid-kibocsátású gazdaság irányába mozduljon.

A Mol a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei a csütörtöki kereskedést 3000 forinton zárták, árfolyamuk egy éven belül 2300 és 3170 forint között változott. 

Nyitókép: Komka Péter/MTI

#Gazdaság#mol#nyereség#ársapka#orosz-ukrán háború#olaj#benzin

Címlapról ajánljuk