Gazdaság

Ursula von der Leyen is elmondta a véleményét a rezsicsökkentés részleges eltörléséről

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 11:45

Szerinte a kereslet csökkentésére irányuló intézkedéseknek nyugtató hatással kell lenniük az energiaárakra.

A kedden Brüsszelben elfogadott gázpiaci rendelet „döntő lépés ahhoz, hogy szembenézzünk azzal a putyini fenyegetéssel, hogy a gázszállítások teljesen leállhatnak” – mondta a Portfolionak adott interjúban Ursula von der Leyen. 

Az Európai Bizottság elnöke arra a kérdésre, hogy van-e konkrét információja az orosz gáz szállításának leállításáról, azt mondta: „Oroszország fegyverként használja az energiát. Eddig tizenkét tagállamot részben vagy teljesen elvágtak az orosz gáztól.  E megbízhatatlanság miatt fel kell készülnünk az orosz gázszállítások további, vagy akár teljes megszakítására”.

Úgy vélte, a 15 százalékos gázspórolási terv elfogadásával

képesek leszünk arra is, hogy minden tagállam számára biztonsági hálót nyújtsunk, és így teljes mértékben megvalósítsuk az uniós szerződésekben rögzített energiaszolidaritás elvét.

Ursula von der Leyen szerint a szolidaritással sem lesz gond, mert „mindenki érti, hogy gazdaságaink olyan szorosan össze vannak kapcsolva, hogy ha az egyik uniós országban következne be ellátási zavar, akkor az az uniós gazdaságunk egészére nézve is káros következménnyel járna”. 

Hozzátette: „Ezért fontos az, hogy minden uniós ország csökkentse a keresletet, növelje a tárolást és kész legyen megosztani a gázt a rászoruló tagállamokkal”. 

A magyar kormány által kihirdetett energia veszélyhelyzetről, valamint a fosszilis energiahordozókra is tervezett exporttilalomról azt mondta, az Európai Bizottság kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, hogy jobban megértse a terveket. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy 

az egyoldalú intézkedések valószínűleg inkább súlyosbítják a helyzetet, mintsem hozzájárulnának a problémák megoldásához.

Ursula von der Leyent az írásos úton készült interjúban kérdezték a rezsicsökkentésről is, az Európai Bizottság elnöke szerint a kereslet csökkentésére irányuló intézkedések erős jelzést jelentenek a piacoknak, „ennek máris nyugtató hatással kell lennie az árakra”.

A politikus szerint a klímacéloktól az energiaválság miatt sem kell eltávolodni, a kialakult helyzet inkább csak felgyorsítja a tiszta energiára való áttérést.

Ursula von der Leyen azt mondta, az Oroszország elleni szankciók igenis hatnak, „keményen és mélyen belehasítanak az orosz gazdaságba”. 

Az összes fejlett technológia tekintetében Oroszország 45 százalékban Európától és 21 százalékban az Egyesült Államoktól függ. Így gazdasága egyre inkább stagnálni és elszigetelődni fog

– jegyezte meg.

Nyitókép: Olivier Hoslet/MTI/EPA

#Gazdaság#ursula von der leyen#interjú#gáz#oroszország#orosz-ukrán háború#energia

Címlapról ajánljuk