Gazdaság

A kormány kiposztolt egy ábrát az áremelkedésről, amiből kiderül, hogy Magyarországon az egyik legmagasabb az infláció az Európai Unióban

rtl.hurtl.hu

2022. július 22. 11:44

A poszt szerint csúcson van az európai infláció, de valójában az uniós és az eurót használó országok átlaga is alacsonyabb, mint a magyar.

„A háború és az elhibázott európai szankciók miatt rekordmértékben növekedtek az árak az elmúlt egy évben” – írja posztjában a magyar kormány. Hozzáteszik: „A 27 EU-tagállam közül mindössze kettő volt, ahol nem nőtt, hanem csökkent az infláció júniusban.” Az írást végül az alábbi ábrával szemléltették.


A közzétett grafikonon 10 ország és az Európai Unió átlaga szerepel. A kép alapján úgy tűnhet, mintha alig lenne olyan tagállam, ahol alacsonyabb az áremelkedés, mint Magyarországon. Mivel a kormány az Eurostat legfrissebb adatait használta, ezért megnéztük, hogy mi a helyzet a többi EU-s országgal.

A Nyugat és az eurót használó országok köröket vernek ránk

A kormány kiposztolt egy ábrát az áremelkedésről, amiből kiderült, hogy Magyarországon az egyik legmagasabb az infláció az Európai Unióban
Az adatok forrása: Eurostat

Az adatokból világosan látszik, hogy Magyarország a rosszabbul teljesítők között van, egészen pontosan a 8. legrosszabb helyen áll. A lista végén kelet-európai államok vannak, a sokszor kritizált Nyugat ebből a szempontból sokkal jobban teljesít. Az uniós átlag is már jóval alacsonyabb a magyarnál, az eurót használó országok pedig még jobban állnak.

Nyitókép: Stiller Ákos / Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#infláció#áremelkedés#európai unió#kormány

Címlapról ajánljuk