Gazdaság

A régióban sehol nem drágul úgy a sör, mint Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. július 18. 6:50

A cigaretta drágulásának üteme viszont csökken.

A szeszes italok és a dohánytermékek drágulását nézte meg nemzetközi összehasonlításban az Mfor.hu. A lap az Eurostat adatai alapján arról ír, hogy a cigaretta drágulásának üteme lassulni látszik Magyarországon, a májusi adatok szerint a hónapban 4,9 százalékkal fizettünk többet ezekért a termékekért, mint egy évvel korábban. Idén februárban átlagosan 10 százalékkal került többe egy doboz cigaretta, mint 2021 azonos időszakában. A régióban májusban Romániában drágult a leginkább a cigaretta, 7,3 százalékkal, míg a legkisebb áremelkedéssel, 2,5 százalékkal a lengyel cigizők szembesültek.

Hasonló tendencia figyelhető meg a fogyasztási dohány esetében is: februárban is 9,9 százalékkal fizettek többet a dohányosok a termékcsoportért, mint a korábbi évben, májusban viszont csak 5,3 százalékkal. A régióban májusban a cseh dohányosok szembesültek a legnagyobb arányú drágulással, mintegy 8,4 százalék értékben. Májusban átlagosan a magyarok 7,3 százalékkal fizettek többet egy üveg borért, mint egy évvel korábban – a régióban egyedül Romániában drágultak ennél jobban a borok májusban, 8,1 százalékkal.

A sör májusban 8,2 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban, ezzel pedig Magyarország a régiós szégyenpadra jutott, hiszen 

sem a V4-ek más országaiban, sem Romániában nem emelkedett ennyire a sör ára. 

A legjobban a szlovák sörivók jártak: itt 2,7 százalékkal drágult csak a termék 2021 májusához képest.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

 

#Gazdaság#sör#áremelkedés#infláció#alkohol

Címlapról ajánljuk