Gazdaság

Megvágott rezsicsökkentés: két megyében nagyon rosszul járhatnak a családok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 15. 10:08

Furcsán alakulnak az átlagok, az ország két megyéjében jó eséllyel a rezsicsökkentésen kívülre csúszik háztartás.

A Menedzsment Fórum cikke szerint két megyében az országos átlagnál jobban megszenvedik majd a családok a rezsicsökkentés visszavágását. A megyék java részében a kormány által újonnan megszabott szint alatt van a háztartások átlagos fogyasztása, kivéve Pest megyét és Komárom-Esztergom megyét.

A kormány által meghatározott határértékek a következők:

  • áram: 2523 kilowattóra/év/háztartás
  • gáz: 1729 köbméter/év/háztartás

Az a háztartás, ahol az átlagfogyasztás ezeket meghaladja, ott a határértéken felüli fogyasztásért piaci árat kell fizetni az áramért és gázért.

Az MFor megnézte az elmúlt évek statisztikáit és azt találta, hogy az országban nem egyformán alakulnak a háztartások átlagfogyasztásai, Pest megyében és Komárom-Esztergom megyében jóval több család járhat rosszul az új rezsiszabályozással.

A lap adatai szerint a Pest megyei háztartások áramfogyasztása már 2020-ban is a kormány által meghatározott átlagszint felett volt, és Komárom-Esztergom megyében is átlagon felüli szintre nőtt az elmúlt években a háztartási áramfogyasztás.

Mivel a kormány által megszabott a 2523 kilowattóra/év/háztartás határérték rendkívül közel van a statisztikákban szereplő 2021-es átlaghoz (2503 kilowattóra), ezért könnyen lehet, hogy ebben a két megyében jóval több családot érint már idén is a rezsi megugrása, mint amivel a kormány kalkulált.

Korábbi cikkünkben valós példákkal mutattuk be, mit jelent a számok nyelvén az átalakított rezsicsökkentés a fogyasztóknak. 

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI

#Gazdaság#rezsicsökkentés#áramszámla#gázszámla

Címlapról ajánljuk