Gazdaság

Ukrajnába indult a magyar agrárminiszter

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 14. 8:51

„A világnak szüksége van a gabonára” – közölte Facebook-oldalán Nagy István, az Andrássy úti Gucci bolt előtt állva.

Február 27. óta először jár magyar kormánytag Ukrajnában. A háború kitörése után nem sokkal Szijjártó Péter Kárpátaljára utazott, hogy a kibontakozóban lévő menekültválságról tájékozódjon, de azóta nem járt magas rangú magyar politikus az Oroszország által megtámadott országban. Ez a helyzet változott meg csütörtökre virradó éjjel.

Nagy István, az agrárminisztérium vezetője (illetve a miniszter közösségi médiáját kezelő alkalmazott) csütörtök hajnalban, 2 óra 40 perckor egy fotót tett közzé Facebookon, amin Nagy István látható, ahogy áll az Andrássy úti Gucci bolt előtt (nagyjából itt), megkülönböztető jelzéssel (kék villogóval) ellátott Skoda Superb szolgálati autója mellett.

Az öltönyös, jobbjában fekete bőr irattáskát tartó miniszter a jobb hátsó ülésre készül beszállni, ehhez a fotón megörökített pillanathoz a következő gondolatot fűzte a homlokát gondterhelten ráncoló magyar politikus:

Indulás Ukrajnába, mert a világnak szüksége van a gabonára.

Az út időzítése abból a szemppontból érdekes, hogy szerdán tárgyaltak az orosz, ukrán, török és ENSZ-tisztségviselők az ukrán gabonaexport újraindításának egyes kérdéseiről, és sikerült is több fontos pontban megállapodásra jutni a világ élelmiszerellátását fenyegető orosz blokád feloldása érdekében. 

Hogy a magyar miniszter hol, kikkel és miről tárgyal Ukrajnában, egyelőre nem tudni, ezzel kapcsolatban kérdéseket küldtünk az agrártárcának, amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Legutóbb egyébként Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy járt Ukrajnában, amiről jó ideig nem is számolt be a magyar fél. A magyar honvédség parancsnoka által vezetett katonai küldöttség a többnapos hivatalos látogatáson többek között találkozott Valerij Zaluzsnij tábornokkal, az ukrán védelmi erők parancsnokával, és meglátogattak egy sor megtámadott ukrán várost is.

Nyitókép: Nagy István Facebook-oldala

#Gazdaság#agrárminisztérium#nagy istván#ukrajna#orosz-ukrán háború#gabonakivitel#blokád

Címlapról ajánljuk