Külföld

A Magyar Honvédség parancsnoka titokban Ukrajnába látogatott

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 8. 10:02

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a háború kitörése óta az első magyar vezető, aki Ukrajnába ment. Útjáról itthon mostanáig nem lehetett tudni, először az ukrán hadsereg közölte a hírt csütörtökön a Facebookon.

A KARD blog vette észre az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának Facebook oldalán, hogy Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Ukrajnában járt. A látogatás abból a szempontból különleges, hogy a háború kitörése óta nem járt ilyen magas szintű magyar vezető – se katonai, se politikai – az Oroszországgal szemben honvédő háborút vívó Ukrajnában. Az ukrajnai vizit különösségét csak fokozza, hogy arról a magyar fél előzetesen sehol, semmilyen formában nem adott hírt, egyedül Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége osztotta meg az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának csütörtöki posztját, illetve jóval később, pénteken a Honvédelem.hu-n jelent meg egy hasonló tartalmú cikk.

Az eredeti poszt arról számol be, hogy Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy vezetésével magyar katonai küldöttség hivatalos látogatásra érkezett Ukrajnába, ahol többek között találkozott Valerij Zaluzsnij tábornokkal, az ukrán védelmi erők parancsnokával. A látogatás időpontjáról és időtartamáról nem közölt semmit az ukrán hadsereg, a közzétett szöveg és a képek alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy több napig tartott.

Az ukrán sereg posztja úgy fogalmaz, hogy

kedves barátunk Ruszin-Szendi Romulusz Ukrajnába érkezése hatalmas támogatásról és szolidaritásról tanúskodik államunk számára ebben a nehéz időszakban.

Idézik Valerij Zaluzsnij tábornokot is, aki azt mondta, hogy

nagyra értékelem a magyar kollégámmal fennálló szakmai és baráti kapcsolatokat, és elégedett vagyok az államaink közötti katonai együttműködés szintjével.

A magyar honvédségi delegáció a látogatás során megismerte az ukrajnai helyzetet, tájékoztatást kaptak az orosz hadsereg által megszállt területeken a lakosság ellen elkövetett háborús bűnökről, a civil célpontok elleni támadásokról. Az ukránok beszámoltak a harcoló felek veszteségeiről, elemezték az előttük álló időszak lehetőségeit, különös tekintettel az ukrán-fehérorosz határ biztonsági helyzetére, a kelet-európai és a Fekete-tenger menti katonai és stratégiai helyzetre.

A Magyar Honvédség parancsnoka titokban Ukrajnába látogatott
Fotó: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Magyar katonák Nikolaj Balan alezredes, az ukrán fegyveres erők főparancsnok-helyettesének kíséretében meglátogatták az orosz háborús bűncselekmények több helyszínét is, köztük Hosztomelt, Irpinyt, Borogyankát, Moscsunt. A küldöttség járt Odeszában, Harkivban, Dnyipróban és Csernyihivben is, ezekbe a háború sújtotta ukrán nagyvárosokba városokba Eugene Moisjuk altábornagy kalauzolta el a honvédségi delegációt.

A magyar küldöttség az ukrán fővárosban is járt, Kijevben megnézték a történeti múzeum új, „Ukrajna keresztre feszítése” című kiállítását, ami az orosz hadsereg ukrajnai agresszióját mutatja be a harcmezőkről frissen gyűjtött tárgyakon keresztül.

A fotókon többször is feltűnik a magyar főparancsnok, hol civilben, hol egyenruhában.

A Magyar Honvédség parancsnoka titokban Ukrajnába látogatott
Fotó: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Írásban kérdéseket küldtünk a Honvédelmi Minisztériumban a látogatással kapcsolatban.

Szerettük volna többek között megtudni, hogy

  • Mikor zajlott a látogatás, hány napig tartott?
  • Ki kezdeményezte a látogatást?
  • Miről tárgyaltak?
  • Szóba került-e a magyar támogatás (fegyverek, felszerelések stb) kérdése?
  • Született-e valamilyen megegyezés?
  • Beszámolt-e már itthon a kinti tapasztalatairól Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a kormánynak?

Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya válaszában elküldte a Honvédelem.hu-n pénteken megjelent cikk linkjét:

Ukrajnába látogatott a Magyar Honvédség parancsnoka

A szövegből annyi derül ki, hogy a találkozón a magyar parancsok tájékoztatást adott a magyar haderőfejlesztésről és az orosz-ukrán háború kapcsán jelentkező, Magyar Honvédséget érintő feladatokról. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a látogatás végén elismerését fejezte ki az ukrán katonák felé, akik 

a jelentős áldozatok ellenére is bátran, hősies helytállással védik országukat és annak lakosait.


Nyitókép: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#magyar honvédség#ruszin-szendi romulusz#látogatás#delegáció#titkolózás

Címlapról ajánljuk