Külföld

Közel az ukrán gabonaexport orosz blokádjának feloldása

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 14. 7:11

Oroszország és Ukrajna megállapodott az ukrán gabonaexport újraindításának egyes kérdéseiben.

Szerdán sikerült megállapodásra jutni az ukrán gabonaexport egyes kérdéseiben az orosz, ukrán, török és ENSZ-tisztségviselők részvételével zajló megbeszéléseken, jelentette az MTI.

Hulusi Akar török védelmi miniszter azt közölte, hogy koordinációs központot hoznak létre, szavatolva ezzel az ukrán gabonaexport fekete-tengeri újraindításához szükséges biztonságos útvonalakat. A kikötőkben az orosz és ukrán fél közösen ellenőrzi majd a gabonaszállítmányokat.

Az egyezséget a felek jövő héten esedékes találkozóján fogják várhatóan aláírni.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint a megállapodás azt bizonyítja, hogy Oroszország és Ukrajna képes egymással tárgyalni, bár azt is hozzátette a főtitkár, hogy „a békéig még hosszú az út”.

António Guterres úgy látja, jelentős és érdemi lépést sikerült tenni a fekete-tengeri gabonaexport újraindítása érdekében. „A jövő héten remélhetőleg tető alá hozhatjuk a végleges megállapodást. Azonban továbbra is szükségünk van rengeteg jóindulatra és a felek kötelezettségvállalására” – mondta New York-i sajtátájékoztatóján az ENSZ-főtitkár.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a nap folyamán az El País spanyol lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán gabonaexport orosz blokádjának feloldásáról folyó tárgyalások már végső fázisban vannak.

Nyitókép: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#gabonakivitel#búza#blokád

Címlapról ajánljuk