Gazdaság

Beteg gyerekeken segítettek, fogyatékkal élőket neveltek, állatokat mentettek, bútorokat készítettek – kétségbeesett vállalkozók mondják el véleményüket az új katatörvényről

Balázs BarbaraBalázs Barbara

2022. július 12. 10:41

Hétfőn cunamiként sodorta el a nyilvánosság egyéb témáit, hogy a kormány benyújtotta, a parlament pedig kedden már tárgyalja is az új katatörvényt. A javaslat több ponton, ráadásul már idén szeptembertől hoz változást annak a több százezer egyéni vállalkozónak és Bt.-nek az életébe, aki/ami korábban ezt a kedvező adózási formát választotta. Utánajártunk, mit gondolnak minderről az érintettek.

Mi változik és miért?

A Pénzügyminisztérium indoklása szerint a változtatásra azért van szükség, mert „beérkező adatok és kamarai visszajelzések” szerint bizonyos munkaadók katás jogviszonyba kényszerítve munkavállalóikat, jelentős adóbevételtől fosztják meg az államkasszát. Bár a bújtatott foglalkoztatás felszámolására vonatkozó szándék érthető, egyelőre úgy tűnik, hogy a most belengetett változások nemcsak, és nem is elsősorban ezeket a munkaviszonyokat fehérítenék ki, hanem a legkülönbözőbb területeken dolgozó vállalkozók százezreinek munkáját lehetetlenítenék el.

A legfontosabb változás, hogy – ha a javaslatot elfogadják – a jövőben csak az adózhat „katásan”, aki kizárólag magánszemély számára állít ki számlát – már egyetlen cégnek szóló számla esetén megszűnik ez a lehetőség. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem csak nyelvtanárként nem lehet céges nyelvórát, fodrászként filmes megrendelést vállalni, kiadónak cikket, szerkesztést, fordítást vagy lektorálást számlázni, de ebben a formában például a könyveléssel foglalkozó, katásan számlázó betéti társaságoknak is annyi.

Emellett megszűnik a korábbi adózott mellékkeresetet lehetővé tevő úgynevezetett „kiskata” is, az új szabályozás szerint ugyanis aki munka mellett, vagy betéti társaság formában vállalkozott, az most kiesik a kata választására jogosultak köréből.

Azok viszont, akik tevékenységük jellegéből adódóan (vagy mert taxisként például kivételt képeznek) maradni tudnak, jól járnak: ezekkel az intézkedésekkel párhuzamosan évi tizennyolcmillió forintra emelkedik a katásan számlázható keret. Azok számára, akik ezek mellett a feltételek mellett nem tudnak ebben az adózási formában maradni, az átalányadózást javasolja a szabályozás – nekik, gyors könyvelői kalkulációk alapján az eddigi adóteher mintegy négyszeresét kell majd kigazdálkodni.

A tervezett változtatások alaposan felkorbácsolták az érzelmeket, hétfő kora délután óta ventilál és próbál megoldást keresni egy többszázezres nagyságrendű tömeg, nekik másfél hónapjuk maradt arra, hogy kitalálják, hogyan tovább.

Kétségbeesés és felháborodás

A tervezett módosítás sokakat megrémiszt: a most katás vállalkozók egy jó része ezek mellett a feltételek mellett biztosan nem tud a kedvező és egyszerű adózási formában maradni.

Érintett kisvállalkozókat kérdeztünk, mit szólnak a kata megszüntetéséhez. Bár a politika elsősorban „szellemi szabadfoglalkozásúakat” emleget, amikor a katások rétegéről van szó, a válaszokból kiderül, milyen sokféle vállalkozásnak volt jó ez a lehetőség.

Vállalkozó védőnőként lehúzhatom a rolót. Sokan vagyunk vállalkozók, de szeptembertől vége.

– mondta egyikük.

Varrónő vagyok és virágkötő. Innentől nem varrhatok ovinak ballagós tarisznyát vagy cégnek bármi textíliát. Értem, tehát a szegény nyomorult még azt is hagyja abba, amit eddig csinált... még jó, hogy több szakmám van

– panaszkodott egy másik katás vállalkozó.

Ha jól értem a zenész, aki eddig szállodáknak dolgozott, nem lehet tovább katás?

– mesélte egy muzsikus.

Bútoralkatrészeket forgalmazok webshopon keresztül. Engem borzalmasan érintene az egész, mert a vevők fele kb. egyéni vállalkozó vagy cég. Így is nehéz, 1 éve indult, nem indult még be annyira. Nagyon nem jó ez így, nagyon sokunkat ellehetetlenítenek ezzel a lépéssel

– mondta egy vállalkozó .

Más amiatt panaszkodott, hogy bár több lábon áll, egyik tevékényeségét sem tudja folytatni, mert mindegyikben előfordulhat, hogy cégeknek kell számláznia. De nem ússzák meg azok sem, akik beteg gyerekeken segítenek.

Gyógypedagógus vagyok. Btm es SNI gyerekeket látok el ovikban, sulikban. Ha ezentúl csak magánszemélyekkel köthetek szerződést, akkor mi lesz ezekkel a gyerekekkel?! Pedagógus sincs...nemhogy gyógypedagógus…

Aki valamilyen művészeti tevékenységet folytat, annak komoly érvágást jelent az új katatörvény.

Fotós-videósként dolgozom csak cégeknek, az elmúlt 6 évben, ha egy magánszemélynek állítottam ki számlát, akkor sokat mondok. Most ez a katás rendszer számunkra teljesen megszűnik (ami havi 50 ezer forintot jelentett, de így is néha alig tudtam kifizetni, a covid óta alig bírok talpra állni). 

– mondta egyikük, majd hozzátette, édesapja könyvelő, akivel kiszámolták, mit jelentene, hogy ezt követően átalányadót kell fizetnie. „A fizetésem 30 százalékát plusz az SZJA adót teszi ki, így kb. a felét leadózom majd havonta. Nem jutok szóhoz, borzasztóan elkeseredettek vagyunk. Sírni tudnék” – írta.

„Grafikusként dolgozom, jelenleg le vagyok taglózva, hogy az eddig is alig fizetésem még kevesebb lesz” – adott hangot elkeseredettségének egy másik művészeti pályán tevékenykedő. 

„Én a kulturális szférában vagyok főállású katás 2014 óta, kb. 5-6 kiadónak, filmgyártónak vagy fesztiválszervezőnek számlázom egy évben. Ezzel a módosítással gyakorlatilag megszűnik a vállalkozásom. Nem is tudom felfogni per pillanat, ez mekkora változást jelent az életemben. Nagyon aggasztó” – mondta ez a vállalkozó.

Olyanok is szép számmal vannak, akik a főállásuk mellett vállalkoztak, katásan, amit a jövőben már nem tehetnének meg.

És én kis hal vagyok, van főállásom, mellette katásként oktatok táncot. Lehet már nem sokáig

– panaszkodott egyikük.

Általános iskolában tanítok és mellette fitneszedzőként dolgozom. A bevételem jó részét érinti ez az agymenés....fogalmam sincs, milyen felállásban tudom folytatni szeptembertől

– mondta ez a tanár.

„Ha ez tényleg így lesz, akkor nekem például, aki szerintem mindig korrekt módon használtam a katát, ahogyan sok más kollégám is, nagyon betesz a változás, jórészt ellehetetlenít. A magántanítványaim ugyanis csak a bevételem kis részét teszik ki, céges tanfolyamok esetében vagy magának a cégnek, vagy nyelviskolának számlázok” – mondta egy másik.

Az átállást az állatvédelem is megsínyli. 

Állatmenhelyet üzemeltetek. Megemelkedtek az árak és az adományok a negyedére estek. Nem bírunk élelmet venni és az állatorvosokat egyébb költségeket fizetni. A legtöbb szolgáltatónk katás. Állatorvos, kutyakozmetika, kertgondnok, szennyvízszállítónk, trénerek, stb. Alapítványként mi is cégnek minősülünk. További áremelés az állatvédelem végét jelenti. Nálunk 150 kutya fog éhezni, ha nem fogjuk tudni kitermelni a fenntartásukat, de már ez is idő kérdése.”

De könnyen lehet, hogy ezentúl a lakóknak kell lenyírni a füvet a társasházuk udvarán.

Kertész vagyok. Társasházak, cégek kilőve. Akkor hogy? Az én katám megy a levesbe.

Azok is kezdhetnek aggódni, akik fogyatékkal élő gyereket nevelnek. „Ez a szabálymódosítás olyan területen sújt majd a legnagyobbat, amiről a szűklátókörű törvényhozó nem is álmodott volna. 

Kurva nagy szarban van például a magyar fejlesztőpedagógia. A legjobban azok az amatőrök fogják megszívni, akik – ez meglepően elterjedt megoldás volt ezen a területen – fogyatékkal élő gyermekük fejlesztésére alapítványt hoztak létre. 

Nem baj, hadd parázzanak egy kicsit az elkövetkező másfél hónapban azok a hülye szülők, akik olyan béndzsák, hogy autista, vízfejű, sántabéna, retard, vak, süket, gyagya kölkökkel terhelik a társadalmat.” 

„Nekem párom jelenleg katás vállalkozó. Nehezen tudna boldogulni az új rendszerben úgy, hogy idén már négyszer emelt árakat, pedig nem akart. Igazából ez egy nagyon jó rendszer lesz, ha tönkre akarja tenni a kormány a katásokat“ – mesélte ez a nő.

Nem tudom, hogyan tovább. Női szabó vagyok. Ha most ez megváltozik, a műhelyem bérleti díjában 100 százalékos emelkedés lesz. Kénytelen vagyok árat emelni, de nem keveset, ezt a vendégeim már nem tudják megfizetni. Ebben a szakmában vagyok 33 éve.

– írta csalódottan ez a szabó. 

Addiktológiai szakember vagyok. Cégekkel dolgozom. Januártól 2 új is bejelentkezett. Egyelőre nem tudom, hogyan éri meg

– panaszkodott egy másik katás vállalkozó.

„Órás katás vállalkozó vagyok. Van, hogy bizonyos cégek számlát kérnek, mert a faliórájukban, céges autó távirányitójukban kifogyott az elem. Ezentúl cégnek nem állíthatok ki még egy 300 forintos is számlát sem mint szolgáltató?” – tette fel költőien a kérdést az órásmester.

Miért pont szeptembertől?

Sokan nem értik, miért ennyire rövid határidőt szabtak az átállásra, mások úgy látják, a költségvetés lyukait igyekszik most kisipari módszerekkel betömni a kormány.

Év közben adószabályokat változtatni a mérhetetlen pánik legbiztosabb jele

– adott egy lehetséges magyarázatot egyikük.

„Erre van egy kiváló magyar mondás, hogy minek adtunk egy jó nagy pofont. Arról már ne is beszéljünk, hogy 

konkrétan 4 napja ígérték meg, hogy mostantól nem hoznak sürgősséggel törvényjavaslatokat társadalmi egyeztetés és konzultáció nélkül.”

„Valószínűleg váltani kell akkor így kft.-re. De nem értem miért volt ez most ilyen sürgős?” – tette fel a kérdést egy másik vállalkozó.

Más így panaszkodott: „Az, hogy ezt nyáron kell csinálni, éppen amikor mi is szeretnénk egy kicsit alacsonyabb fordulatszámon működni, ugyancsak vérlázító. Még időnk se volt kipihenni a májust, ahol könyvelőként fontos határidőket kellett betartanunk. Jelenlegi költségem 50 ezer kataadó/hó, 50 ezer (covid miatt 25 ezer) IPA adó/év, 5 ezer kamarai tagdíj/év. Várható költségeim a bevételem 60%-a utáni SZOCHO, SZJA, TB járulék (13%, 15%, 18,5%). A bevételem utáni IPA 2%-a (most ugye épp 1%). Brutális az adóteher növekedés esetemben.. 

Le se merem írni számokkal, mit jelent ez nekem.”

„Én például nem valószínű, hogy ezt a magas terhet ki tudnám gazdálkodni, kevés időt hagytak felkészülni erre” – vázolt fel szomorú jövőképet egy másik vállalkozó.

„Értem én, hogy már Krisztus előtt rájöttek, hogy a pénznek nincs szaga, de ennek a mostani rendelkezésnek nagyon olyan szaga van, hogy gyorsan kell a lóvé, mert üres a kassza, arra meg nincs idő, hogy át is gondolják a sarcolás pontos menetét.”

Szabályt erősítő kivételek

Sokan nem értik, milyen alapon kerülnek ki a szabályozás alól a taxisok, illetve miért nem esik hasonló elbírálás alá más olyan szakma, ahol kizárólag céges számlát állít ki a vállalkozó.

Engem az érdekelne, hogy miért csak a taxisok képeznek kivételt. Azok, akik szálláshelyet működtetnek, számláznak cégnek és magánszemélyek részére is. Akkor most melyiket hagyják veszni emiatt a kupac szar miatt, amit megálmodni sikerült?

– kérdezte ez a vállalkozó.

Van, akinek javaslata is volt, kit kéne meg felvenni a kivételek közé. „A taxisokhoz hasonlóak az oktatókat kellene még betenni a kivételek közé.”

„Könyvelő vagyok kata adózási formában. A tevékenység jellegéből adódóan ugyanannyira, mint a taxisoknak (ha nem még jobban) egyértelmű evidencia, hogy a teljes ügyfélköröm vállalkozó. Így a jelenlegi javaslat alapján a továbbiakban nem élhetek a kata adta kedvező adózási formával. Kimondottan felháborítónak tartom, hogy a tevékenység nincs kivételként felsorolva. Vagy ha minket, akik rendezzük a vállalkozások adózását, mentoráljuk őket, segítünk nekik, hogy legálisan működjenek, adózzanak, határidőket tartsanak be, épp ki akartak szorítani, akkor legalább annyi lenne bennük, hogy egyenesen kimondanák, hogy a tevékenység a továbbiakban ki van tiltva a kata alól. Megnézném, mi lenne nélkülünk.”

Más a taxisok kivételét nem értette: 

Ha valami, akkor épp a taxis munkája burkolt foglalkoztatás, hiszen főállásban dolgoznak egy cégnek. Abszolút nem értem.

„Ez az egész arra is jó, hogy mindenki egymásnak ugorjon és lehessen utálni egy kupac kivételezettet is. Gratulálok!” – tette hozzá egy másik.

És hogy mi lesz?

Sokan tartanak attól, hogy a szabályozás ebben a formájában nem fogja elérni a célját, mert nem a fehéredés irányába fogja tolni a gazdaságot, hanem épp a szürke és fekete zónát szélesíti.

„Kisiparos ügyfeleim (festők, burkolók…) már közölték, hogy akkor feketén dolgoznak cégeknek is. És olcsóbban fognak dolgozni, mint a magasabb adó miatt másik vállalkozó. Ebben partnerek lesznek a cégek is, eddig is irdatlan sok feketemunkát végeztek, most meg tarolni fognak.”

“Hetek, hónapok óta nincs egy olyan rendelkezés, megszólalás, ami megnyugtatna, hogy oké, érdemes türelemmel várni, megoldják felettünk a nyakunkra szakadó válságot.  De azt azért nem gondoltam volna, hogy akár egy kicsi megnyugtatás helyett a fokozatosan szoruló hurkot kapjuk, a gátlástalan kivéreztetést, ilyen-olyan adókat, ami miatt egekben van minden, és akkor koronaként itt jön a gyors és hirtelen halála az utóbbi 10 év legjobb adónemének” – panaszkodott ez a katás vállalkozó.

Van, aki aggódik, hogy most, hogy a katások egy bonyolultabb adózási rendszerbe kerülnek, ki fogja a pénzügyeiket rendben tartani: „Sok katásnak eddig nem volt könyvelője. Nem hiszem, hogy van ennyi szabad könyvelői kapacitás. Sok szolgáltató (pl. szerelők) szépen mennek vissza a feketegazdaságba. A másodállásúak jó része bezár. 

Adókiesés lesz ebből, nem többletbevétel.

„A jelenlegi kata kétszerese simán belefért volna, így viszont amit csak lehet, szürkezónába fog terelni mindenki” – adott hangot aggodalmának ez a vállalkozó.

„Igazság szerint nem a legkisebb vállalkozókat, cégeket kellene cincálni, hanem a milliárdos árbevételű nagyoknak a körmére nézni” – tett alternatív javaslatot egy másik.

Én magánemberként sokkal jobban aggódom. Nem lesz szakember a magánembereknek sem, ha lesz, akkor minimum 40% a drágulás. Ez mindent és mindenkinek az egekbe emeli a már most megfizethetetlen árakat. Boldogulunk feketén, dolgozunk és dolgoztatunk.

– mondta ez a másik. És nem csak ő gondolta úgy, hogy az új katatörvénynek újabb drágulás lesz a vége. „Nem tudom, mi lesz. Vagy jelentősen bezuhan a forgalom, vagy kigazdálkodja az ember a dupla-tripla adót, amit ugye áremeléssel kell kompenzálni, ami persze megint a forgalom visszaesését jelentené.”

A törvényjavaslatról kedden dönt az országgyűlés, civilek 10 és 11 óra közé tüntetést szerveztek a törvényjavaslat elfogadása ellen.

Nyitókép (Illusztráció): Balázs Attila / MTI

#Gazdaság#kata#katatörvény#gyógypedagógus#művész#vállalkozó#feketegazdaság#kormány#ma

Címlapról ajánljuk