Belföld

A Margit híd egy részének elfoglalásával ért véget a katatörvény elleni tüntetés

Medvegy GáborMedvegy GáborDévai LászlóDévai LászlóNagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 13. 19:57

A Parlament elé szervezett demonstrációt a Momentum, utána a résztvevők több helyen is megbénították a forgalmat a városban és a Fidesz székházához is elmentek.

  • A katatörvény miatti keddi  hídlezárás után szerdán a Parlament előtti, a Momentum által szervezett több ezres demonstráció után váltott spontán vonulós tüntetéssé a tiltakozás.
  • A tüntetők a Kossuth térről a Nyugati térre mentek, majd az Oktogonnál blokkolták a forgalmat.
  • A még mindig több ezres tömeg egy része a Fidesz Lendvay utcai székházához ment, majd 9 óra körül újra egyesült az Astoriánál.
  • Késő este a tiltakozók elindultak a Várba, de Orbán Viktor hivataláig nem jutottak, mert teljes védőfelszerelésben lévő rohamrendőrök állták útjukat. Fél egy előtt nem sokkal a legkitartóbbak is feladták, békésen ért véget a tüntetés.

A kedden elfogadott katatörvény ellen tüntettek a Kossuth téren szerdán este. A Telex szerint több ezren vettek részt a Momentum által szervezett demonstráción.

Tompa Andrea író, Ésik Sándor ügyvéd, Para-Kovács Imre újságíró, valamint Szabó-Szontágh Luca improvizációs színész és tréner is felszólalt. Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szerint Orbán Viktor a választási kampányában hazudott arról, hogy csak ő tudja megmenteni Magyarországot a háború következményeiről, ehhez képest „szembejön velünk a valóság”, „a kormány nem véd meg minket a válságtól”.

Elfoglalták a Nyugati teret, majd az Oktogontól a Hősök tere felé indultak meg a katatörvény miatt tüntetők
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A politikus szerint össze kell fogniuk a civileknek, vállalkozóknak, egészségügyi dolgozóknak és rendőröknek, akik 200 ezer forintos kezdőfizetéssel indulnak a pályán. Felszólította Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a katatörvényt.

Elfoglalták a Nyugati teret a katatörvény miatt tüntetők
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A 444 szerint a tüntetés befejeztével hangosbemondókból azt lehetett hallani, hogy „foglaljuk el a Nyugati teret”. A tüntetés után sok résztvevő az úttesten indult el a Kossuth tértől a Nyugati tér felé. A Bajcsy-Zsilinszky úton vonuló embereket a rendőrök hangosbeszélőn szólították fel, hogy a járdán közlekedjenek, mert szabálysértést követnek el, de erre pfújolás volt a reakció.

A tömeg eleje már a Nyugatinál volt, amikor a vége még az Alkotmány utcában. Fél nyolc körül nagyobb számú tüntető állta el a Nyugati téri kereszteződést, a 4-6-os villamos sem tudott közlekedni. A tömeg azt skandálta, hogy „mocskos Fidesz”.

Tudósítónk jelentése szerint a tüntetők a felüljárón is blokkolták a forgalmat. Őket végül a rendőrök leterelték onnan. 

Elfoglalták a Nyugati teret a katatörvény miatt tüntetők
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Este nyolc óra körül a tiltakozók elindultak az Oktogon felé. A Nyugati tér és az Oktogon között a körúton leállt a forgalom.

A helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint az Oktogontól az Andrássy úton a Hősök tere felé indultak el a békés tüntetők. A Hősök tere közvetlen közelében van a Fidesz székháza is. A tüntetők a villamosközlekedést is megakasztották, egy járműből a sofőr a hangosbemondón keresztül Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét játszotta be Mácsai Pál előadásában.

Az Oktogonon is maradtak tiltakozók. Az rtl.hu tudósítója szerint ott a tüntetésen résztvevő futárok tervezték, hogy elindulnak a Deák tér felé, az Andrássy út odavezető szakaszát azonban rendőrsorfal állta el, némi szembenállás alakult ki közöttük.

Elfoglalták a Nyugati teret, majd az Oktogontól a Hősök tere felé indultak meg a katatörvény miatt tüntetők
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Háromnegyed 9 után a tüntetők egy része megérkezett a Fidesz székházhoz, ahol a katatörvény által érintettek szólalnak fel. Az Oktogonnál maradt tiltakozókat tudósítónk szerint megpróbálták kiszorítani a rendőrök, de ennek ellenálltak, leültek a földre.

Kilenc óra körül a Fidesz székháztól is továbbindultak a tüntetők, egyes hírek szerint a Deák térre akartak menni. A 444 élő tudósításából az derült ki, hogy a rendőrök körbezárták az Oktogont, onnan csak kifelé engedték az embereket, be a térre nem. A portál közvetítésében az látszott, hogy több rendőrnél könnygázpalack van. 

A Nyugati teret, majd az Oktogont is elfoglalták a katatörvény miatt tüntetők
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A téren az egyik gyorsétteremben azzal kedveskedtek a tüntetőknek, hogy kitették a kódot, amivel alapesetben csak a fogyasztó vendégek mehetnének be a mosdóba. Az rtl.hu tudósítója szerint a tüntetők egy része Andrássy út felől visszaért az Oktogonra, abban az irányban nem volt lezárva a tér rendőrsorfallal.

Fél 10 után a tüntetők a Blaha Lujza tér felé indultak meg, a rendőrök nem tartották fel őket. Negyed órával később a Blahára értek, ahonnan biciklis ételfutárok vezetésével az Astoriára fordultak.

Tudósítónk szerint 10 órakor az Astoriára érve a tüntetők azon tanakodtak, hogy az Erzsébet hídhoz indulnak tovább. Nem sokkal később már biciklis futárok állították le a forgalmat a hídon, majd a tiltakozók tömege is odaért. A BKK a belvárosban közlekedőknek a metrót ajánlja a felszíni járatok helyett.

Az Erzsébet híd budai oldaláig jutottak a katatörvény miatt tüntetők, de a Karmelitáig már nem jutottak el
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

Az Erzsébet hídtól feltehetően a budai Várba, a Karmelita kolostorhoz vonulnak tovább a tiltakozók.

A Vár felé tartó tüntetők útját rendőrsorfal állta el, mikor megpróbáltak lejönni az Erzsébet hídról. Kisebb feszültség alakult ki a rendőrök és a tüntetők első sora között. Közben többen is azt skandálják, hogy

értetek is tüntetünk.

A helyszínen tartózkodó kollégánk szerint a tömeg nagy része elindult visszafelé az Erzsébet hídon az Astoria irányába. A tüntetők a Karmelita felé vették volna az irányt, de a rendőrök ezt nem engedték, elkezdték a másik irányba terelni a demonstrálókat. A 444.hu tudósítása szerint a rendőrök több tüntetőt kiemeltek a tömegből. Sokan a budai rakparton a Lánchíd felé haladnak.

Sokan még nem mindig nem indultak haza, többen a Várkert Bazár felé vették az irányt.

A tüntetők előtt szabad az út a Halászbástya felé, ezért elindultak a Hunyadi János utcán. Tudósítónk szerint a tömeg vége a Clark Ádám téren lehet, szétszóródva nagyjából még mindig ezeren demonstrálhatnak.

Maradtak a pesti oldalon is, néhányan letáboroztak a Blahánál, nagyjából ötvenen lehetnek. A zenét hallgató, táncoló tüntetőket rendőrök felügyelik. A hatóságok időközben a környező utcákba terelik a forgalmat.

Nagy Attila Károly kollégánk megmutatta, hogy milyen közel jutottak a Karmelitához a tüntetők. Ilyen közel:

Az Erzsébet híd budai oldaláig jutottak a katatörvény miatt tüntetők, de a Karmelitáig már nem engedték őket
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

A tömeg egy része a Halászbástya melletti lépcsőn megy feljebb, de ott mintegy negyven, védőfelszerelésbe öltözött rendőr paprikasprayjel várja őket.

Az Erzsébet híd budai oldaláig jutottak a katatörvény miatt tüntetők, de a Karmelitáig már nem engedték őket
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu
Az Erzsébet híd budai oldaláig jutottak a katatörvény miatt tüntetők, de a Karmelitáig már nem engedték őket
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy a Mátyás templom felé hagyják el a Dísz teret. Időközben a Hunyadi János úton felsorakoztak a rendőrök, akik megpróbálják szétválasztani a tömeget.

A menet a Dísz térnél láthatóan megtorpant, közben folyamatosan zúgnak a

magasabb fizetést a rendőrnek és a minden nap itt leszünk rigmusok.

A tüntetést szervező Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc is a Várban van a tüntetőkkel.

Felértek a Várba a katatörvény miatt tüntetők, de a Karmelitát csak megközelíteni tudták
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

Éjfélre a tömeg nagyjából kétszáz fősre apadt, ennyien állnak szemben a rendőrsorfallal, a többség szép lassan elszivárgott. A még kitartó tüntetőket többször is hangosbemondón szólították fel távozásra, de csak füttykoncert volt a válasz. A hangulat békés, az emberek a We will rock you-t éneklik, demokráciát követelnek és arról kérdezik a rendőröket, hogy van-e köztük olyan, aki a másodállása után katával adózik.

Fél egy előtt valamivel a legtovább kitartók többsége is elment, úgy tűnt, békésen ér véget a tüntetés. 

Felértek a Várba a katatörvény miatt tüntetők, de a Karmelitát csak megközelíteni tudták
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

De nem így lett, a leginkább kitartó keménymag még a Margit hidat is elfoglalta egy időre, amivel a Pestről Budára tartó forgalmat akadályozták. Őket végül csütörtök hajnali fél 2-re sikerült leterelni az útról.

Galéria: a tüntetés legjobb transzparensei (kattintson a képre)

A Nyugati teret, majd az Oktogont is elfoglalták a katatörvény miatt tüntetők
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Belföld#kata#katatörvény#tüntetés#parlament#momentum#nyugati tér

Címlapról ajánljuk