Belföld

A Kossuth téren tüntetnek délelőtt az új kata-jogszabály ellen

rtl.hurtl.hu

2022. július 12. 6:44

A Parlamentben a kormánypártok már el is fogadhatják a hétfőn bejelentett változtatásokat.

Eddig csaknem 14 ezren jelezték érdeklődésüket a kata-jogszabályok elleni tüntetés iránt, amit kedden délelőtt 10 órára hirdettek meg a Facebookon a Kossuth térre. 

Ez normális? Hogy mindenkit ki kell tiltani szinte a KATA-ból? Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás! Szólaljunk fel emberek!

– írja a „Spontán tüntetés az új kata-törvény ellen” nevű esemény szervezője.

A tüntetés alatt, bent a Parlamentben akár már el is fogadhatják a kisadózó vállalkozókat érintő változtatásokat, az új szabályok szeptember 1-től lépnének életbe. 

A katáról szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentnek, a kormány kérésére pedig kivételes eljárásban tárgyalják a javaslatot.

A módosítás értelmében 

  • évi 18 millió forint bevételi értékhatárig lehet ezt az adózást választani,
  • az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint,
  • az új katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők.

A parlamentben ezen kívül döntenek a 2023-as költségvetés főösszegeiről. Az összegző módosító javaslat, az eredeti előterjesztéshez képest, némileg több bevétellel és kiadással számol, de a hiányt változatlan mértékben határozza meg.

A gazdasági bizottság kezdeményezésére az Országgyűlés politikai nyilatkozatban utasíthatja el az Európai Parlament múlt heti állásfoglalását a globális minimumadóval kapcsolatban.

Szerepel a napirenden a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott, a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint egyes törvényeknek az alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat is. 

A sürgősséggel tárgyalt javaslat értelmében a megyei kormányhivatalok a jövőben vármegyei kormányhivatalok lesznek.

Nyitókép: Kovács Attila/MTI

 

#Belföld#kata#jogszabály#tüntetés#kossuth tér

Címlapról ajánljuk