Gazdaság

Ideges a forint, hiába emelt nagyot a kamaton a jegybank

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 7. 11:07

A múlt hetinél jóval magasabb, 9,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet csütörtökön a Nemzeti Bank, mire a forint a várttal ellentében ismét gyengülni kezdett.

A szerdai bejelentésnek megfelelően kétszáz bázisponttal, a múlt heti 7,75 százalékról 9,75 százalékra emelte csütörtökön az egyhetes betét kamatát a Magyar Nemzeti Bank.

Virág Barnabás, a jegybank elnöke szerdán közölte, hogy a jegybank ezzel a határozott lépéssel kíván reagálni a magyar valuta elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzetére, azaz a folyamatos gyengülésre.

A magyar forint értéke szerdán újabb történelmi mélypontot ért el, volt olyan pont a nap folyamán, amikor 417 forintnál is többet kértek egy euróért, miközben a dollárral szemben is negatív rekordot döntött. Virág Barnabás bejelentése után a forint szerdai gyengülése megállt, az euróval szemben 408 forintig erősödött, majd kissé gyengülni kezdett.

Péntek reggel még stabilan 409-410 forint körül indult az euró jegyzése, volt hogy 408 alá is becsúszott az árfolyam, majd a jegybanki kamatemelés hatására nagyot gyengült a magyar fizetőeeszköz: háromnegyed nyolckor 414,48 forintot kértek egy euróért. Fél kilenc körül 411 alá csökkent az árfolyam, majd ismét emelkedni kezdett, cikkünk írásakor éppen 413 forintot ér egy euró.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már múlt kedden is nagyot emelt az alapkamaton a gyengélkedő forint talpraállítása érdekében (185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte azt), de az intézkedés csak pár napig volt hatásos, a forint tovább folytatta máig tartó mélyrepülését.

Nyitókép: Varga József Zoltán / iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#forint#euró#árfolyam#mélyrepülés#kamat#alapkamat#jegybank#magyar nemzeti bank

Címlapról ajánljuk