Gazdaság

Azonnali béremelést kérnek a közszféra dolgozói az infláció miatt

rtl.hurtl.hu

2022. július 7. 8:19

Összeültek a munkavállalók, a kormány és az önkormányzatok képviselői, de nem jutottak érdemi eredményre.

Diplomás minimálbért és azonnali 20 százalékos fizetésemelést várnak a közszolgálatban dolgozók a magas infláció ellentételezéseként – írja a Népszava. Szerdán tartotta meg a választások utáni első ülését az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, de a kormány, a munkavállalók és az önkormányzatok képviselői nem jutottak érdemi eredményre. 

A szakszervezetek emlékeztették a kormányt, hogy 2010 óta egyszer sem született a közszolgálat egészét érintő bér- és munkaügyi intézkedésekről megállapodás. 12 éve nem nőtt a köztisztviselői illetményalap 38 650 forintos összege, a költségvetési intézmények dolgozóinak negyede pedig csak a központi minimálbér és a garantált bérminimum növelése miatt kapott fizetésemelést.

A munkavállalói oldal egyhangúan támogatta a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének elvárását, hogy a közszférában a kezdő bér legyen azonos a minimálbérrel és vezessék be a diplomás minimálbért. Az MKKSZ elnöke szerint ez még talán visszatartaná a távozáson gondolkodókat, de hamarosan kiürül a közszolgálat, a maradók munkaterhei pedig elviselhetetlenné válnak.

Fontosnak tartják az infláció ellentételezését is, hogy ne csökkenjen tovább a közszféra béreinek reálértéke: azt kérték a dolgozók képviselői, hogy július 1-től minden önkormányzati köztisztviselő, szociális, kulturális- és közgyűjteményi területen dolgozó, kormánytisztviselő, pedagógus, egészségügyi dolgozó, védőnő, rendvédelmi és honvédelmi alkalmazott tűzoltó kapjon 20 százalékos keresetnövelést, ami független az egyes ágazatok bérköveteléseitől.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy előadásában hibának nevezte, ha a munkáltatók inflációkövető béremelést adnak a dolgozóiknak, és azt mondta, hogy a kormány ennek a közszférában és az állami cégeknél tud ellentartani. 

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#közszféra#közszolgálat#béremelés#infláció

Címlapról ajánljuk