Gazdaság

SPAR-vezér: Ténykérdés, hogy egyes élelmiszerek ára el fog szállni

rtl.hurtl.hu

2022. július 4. 6:36

Az extraprofitadóról nem volt semmilyen egyeztetés. A SPAR Magyarországnak november végéig 10,5 milliárd forintot kell befizetnie.

A Pénzcentrumnak adott interjút Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, aki a beszélgetésben egyebek mellett azt mondta: továbbra is van esélyük arra, hogy a kabinettel a kormányzati elképzelésekről beszélgessenek, annak azonban kisebb a realitása, hogy érdemben kommunikáljanak. „Ami továbbra is jó, hogy időpontot gyakorlatilag bárhol lehet szerezni, el lehet menni elmondani azt, hogy mi mit gondolunk jónak, mit gondolunk máshogy. Ennek viszont a legritkábban van hatása. Igazából akkor tudunk hatást elérni, ha valami más érdekelttel együtt tudjuk ezt képviselni” – fogalmazott Heiszler Gabriella.

A SPAR Magyarország vezetője elmondta: az extraprofitadóval kapcsolatban nem volt semmilyen egyeztetés, ha erre a kormány lehetőséget adott volna, akkor azzal kapcsolatban fogalmaznak meg aggályokat, hogy egy élelmiszer-kereskedő – ha jól dolgozik – körülbelül 2 százalék profitot termel. „Ehhez képest a mi adósávunk 2023. január 1-jétől 4,1 százalék, idén pedig a 2021-es év kiskereskedelmi adója 80 százalékának megfelelő összegű pótadót kell még pluszként befizetnünk. Ez azt jelenti, hogy ez nem extraprofitadó, hanem a forgalom alapján kivetett plusz különadó” – mondta. Hozzátette: a Spar Magyarországnak november 30-ig pótlólagosan

az 10,5 milliárd forintot kell befizetnie, ez a tavalyi adójuk 80 százaléka.

Heiszler Gabriella arra is kitért, hogy egy nagyon erős inflációs árspirálban vagyunk, „beszélhetünk az energiaárakról, az ukrán háborúról, ezek mind hatással vannak az árakra. A KSH szerint 15,6 százalék az áprilisi élelmiszer-infláció.”

Kiemelte: a boltminőségben mindez nem okoz változást, ugyanolyan tiszták és rendezettek maradnak, a szórólapok számát azonban már 20 százalékkal kellett csökkenteniük. Ukrajna fontos élelmiszer-exportőr, a háború miatt ezen alapanyagok, termékek kiesése az árakban is megmutatkozhat. „Lehet olyan, hogy helyettesítve lesz a te kedvenc márkás olajod egy másik márkás olajjal. Vagy az a termék, amiben benne van, mint pl. a majonéz, másféle olajból lesz. Vagy olyan drága lesz a majonéz, hogy leszoksz róla. Az, hogy elszáll egy termék ára, sajnos ténykérdés” – mondta Heiszler Gabriella, aki nem gondolja, hogy olyan mértékű válsággal állunk szemben, hogy Magyarországon majd ne lehessen élelmiszert venni.

Árazás szempontjából a SPAR vezetője szerint az olajjal lehetnek gondok, ez akkor érződhet először, amikor elengedik az árstopot. 

Nyitókép: Mohai Balázs / MTI

#Gazdaság#spar#áremelkedés#infláció#áruhiány#extraprofitadó

Címlapról ajánljuk