Gazdaság

Még jövőre is csaknem 10 százalékos lesz az infláció

rtl.hurtl.hu

2022. június 28. 18:22

Idén éves szinten átlagosan 11,0-12,6 százalék közötti infláció várható, a 3 százalékos cél elérése 2024-re tolódott.

A monetáris tanács keddi ülésén 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot, az ezt követő háttérbeszélgetésen pedig Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke arról beszélt, hogy döntéseiket „110 százalékban” az infláció elleni küzdelemre összpontosítják. 

Ez az egyetlen fókusza a monetáris politikának jelenleg

– idézte az MTI a jegybank alelnökét.

Virág Barnabás azt mondta, hogy az MNB a monetáris szigorítást folytatni fogja, amíg az infláció tetőzése nem körvonalazódik.

Az új inflációs jelentésről beszélve az alelnök megjegyezte, hogy júniusban is magas átárazásokra számítanak, fordulat az őszi hónapokban várható, de a mérséklődés folyamata várhatóan lassú lesz. 

Az infláció az év második felében is kétszámjegyű maradhat 

– fogalmazott.

A megemelt előrejelzés alapján 

  • idén éves szinten átlagosan 11,0-12,6 százalék közötti infláció várható, 
  • jövőre pedig 6,8-9,2 százalék lehet a mutató, 
  • a 3 százalékos cél elérése 2024-re tolódott.

Virág Barnabás szerint kiemelten fontos, hogy a monetáris politika és a fiskális politika összhangban legyen. A bejelentett kormányzati intézkedések miatt szerinte a költségvetés egyensúlya a nyári hónapoktól javuló pályára áll.

Azt is megjegyezte, hogy a rendelkezésre álló információik alapján az Európai Unióval megköti Magyarország a megállapodást a helyreállítási alap kérdésében

Beszélt arról is továbbá, hogy a gazdasági növekedés a romló külső konjunktúra mellett kedvezően alakul idén, a GDP ebben az évben 4,5-5 százalékkal nőhet. A jövő évi növekedési előrejelzést azonban lefelé módosították 2,0-3,0 százalékra a korábban várt 4,0-5,0 százalék helyett.

Nyitókép: Virág Barnabás MNB-alelnök – Fotó: Soós Lajos / MTI

 

#Gazdaság#magyar nemzeti bank#virág barnabás#infláció

Címlapról ajánljuk