Gazdaság

Adót emel a kormány, több élelmiszer is sokkal drágább lesz

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 19:55

Több termékre vonatkozik majd a népegészségügyi termékadó, és magasabb is lesz a mértéke.

A kormány július 1-jétől megemeli a népegészségügyi termékadó-köteles (neta) termékek adómértékét, és számos új termékcsoportra kiterjeszti a hatályát – írta a Szabad Európa. A lap szerint emiatt az olyan kevésbé egészségtelennek gondolt áruk, mint 

például a müzli, a gabonapehely vagy a spenótos töltött tészta után is adózni kell, 

márpedig ez jelentős áremelést okoz. 

Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere szerint az új szabályozás miatt

  • az adó által érintett termékkörökön belül minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz.
  • Korábban azok a gyártók, amelyek édesítőszerrel pótolták a termékek receptúrájában a cukrot, mentesülhettek a neta megfizetése alól, most viszont már adókötelezetté váltak. Ez a módosítás rengeteg terméket beemel az adó hatálya alá.
  • Új elemként bekerültek a sós snack kategóriába például a puffasztott gabonatermékek is, valamint a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör. (A csemege termékcsoportba olyan áruk tartoznak, mint például a müzlik és a gabonapelyhek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcspépek; a tészták esetében pedig például a töltött tészták.)
  • Továbbra is igaz ugyanakkor, hogy nem minden cukor- és sótartalmú termékre vonatkozik a jogszabály. Például a cukrozott tejtermékek, a Túró Rudi, a kakaó, a joghurt cukrot, a felvágottak sót tartalmaznak, de egyik termékkör sem adóköteles. (A cukor és a só után nem kell fizetni adót.)

„Ezt elég keményen meg fogja mindenki érezni a pénztárcáján, nagymértékű áremelés lesz” – mondta a Szabad Európának egy, a nagy élelmiszerláncoknak beszállító importőr vezetője. 

Nyitókép: Thomas Trutschel/Photothek/Getty Images

 

#Gazdaság#népegészségügyi termékadó#élelmiszer#adóemelés

Címlapról ajánljuk