Gazdaság

8-12 százalékos minimálbéremelést javasolnak jövőre

rtl.hurtl.hu

2022. június 20. 16:54

A Munkástanácsok elnöke szerint ez megfelel az infláció és a GDP-növekedés várható mértékének.

8-12 százalékos minimálbéremelést javasol jövőre a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok – írja a Magyar Nemzet. A minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről várhatóan csak ősszel kezdődnek az érdemi egyeztetések, de a szakszervezeteknek és a munkáltatói érdekképviseleteknek már június közepéig javaslatot kellett tenniük a tárgyalások menetére. A kormánypárti lap szerint a munkáltatók nem tettek érdemi javaslatot.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azonban elmondta, hogy lassítja a minimálbér-tárgyalásokat, hogy nehezen jutnak hozzá azokhoz a gazdasági adatokhoz, előrejelzésekhez, amelyek a racionális javaslattételhez nélkülözhetetlenek lennének.

Alapvető célnak nevezte, hogy a legkisebb bérek értékállók maradjanak, emellett a gazdaság teljesítményét a munkavállalók keresetének emelkedése is tükrözze. A jelenlegi, bizonytalan előrejelzések szerint jövőre az infláció visszatérhet a 3-5 százalék közti sávba, míg a GDP növekedése 5 százalék körül alakulhat. Ennek alapján legalább 8, de akár 12 százalékkal is nőhetne a minimálbér és a garantált bérminimum összege – előbbi bruttó 215-225 ezer, utóbbi 280-290 ezer forintra.

Nyitókép: MTI / Soós Lajos

#Gazdaság#minimálbér#garantált bérminimum#béremelés

Címlapról ajánljuk