Gazdaság

Megvétózta Magyarország az óriáscégek adóelkerülését csökkenteni akaró változtatást

rtl.hurtl.hu

2022. június 17. 18:14

Az Európai Unió egységesen akart csatlakozni a globális minimumadóról szóló kezdeményezéshez, de nemet mondott rá a magyar kormány.

Megvétózta a magyar kormány a globális minimumadóhoz való csatlakozást az Európai Unió pénzügyminisztereinek luxemburgi tanácskozásán – írta a hvg.hu

A minimumadó egy egységesen 15 százalékos adó lenne olyan óriásvállalatok profitjára kivetve, amelyek legalább 750 millió euró csoportszintű árbevétellel rendelkeznek. Az adóelkerülések érdekében a világ több mint 140 országában vezetnék be, az OECD és a G20 országok égisze alatt, de ehhez kellett volna igazítani az EU-s szabályozást.

A megállapodás lényege az lett volna, hogy ha az érintett vállalatok által fizetett összes adó nem éri el a profitjuk 15 százalékát, akkor a 15 százalékos adót a vállalatok székhelyéül szolgáló, a megállapodást aláíró országban mindenképpen be kell fizetni.

Ezzel kerülnék el, hogy a vállalatok a leányvállalataik segítségével olyan országokban, adóparadicsomokban adózzanak a profitjuk után, ahol nagyon alacsony az adó mértéke. Ezt a módszert követik például olyan amerikai technológiai cégek, mint a Facebook vagy az Amazon.

A magyar kormány érvelése szerint azonban Magyarország számára versenyhátrányt jelentene a minimumadó bevezetése. Egyrészt hazánkban 9 százalék a profitot terhelő társasági adó mértéke, elvileg éppen a külföldi vállalatok hazai befektetéseinek ösztönzése céljából. Másrészt mivel a multinacionális cégek anyavállalatai a megállapodás értelmében csak a székhelyük szerinti országokban adóznának le 15 százalékot (például a Facebook az Egyesült Államokban),

addig azokban az országokban, ahol a bevételeiket, a profitjukat megtermelik (tehát például Magyarországon), nem adóznának többet.

Varga Mihály pénzügyminiszter a luxemburgi ülés után a magyar újságíróknak azt nyilatkozta, a globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását. 

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a soros uniós elnökség nevében azt mondta, hogy véget kell vetni annak, hogy adózási kérdésekben csak egyhangú döntést lehet hozni a tanácsban. 

Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#vétó#globális minimumadó#európai unió

Címlapról ajánljuk