EUEurópa

Valérie Hayer: Szégyentelen, ahogy Orbán Viktor kihasználja a vétó intézményét

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2024. március 20. 12:53

Meg kell szüntetni a vétó lehetőségét, és át kell állni a kétharmados többséggel történő döntéshozatalra – mondta az RTL Híradónak Valérie Hayer európai parlamenti képviselő. 

„Szégyentelen”, ahogy Orbán Viktor kihasználja a vétó intézményét az Európai Unióban – mondta az Híradónak Valérie Hayer európai parlamenti képviselő. A Renew Europe képviselőcsoport elnöke egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy meg kell szüntetni a vétó lehetőségét, és át kell állni a kétharmados többséggel történő döntéshozatalra, hozzátéve, hogy „fontos a demokráciánk számára”, hogy a vétó lehetősége ne álljon rendelkezésre.

Az Európai Unió biztosítja a jogot minden uniós tagállam számára, hogy megvétózzon olyan döntéseket, amelyekhez közös uniós kiállás szükséges. Egyesek szerint Orbán Viktor kormánya visszaél a vétó jogával, vannak, akik el is törölnék azt. Az rtl.hu ezzel kapcsolatban összeszedte az érveket a vétójog ellen és mellett.

Orbán fenyegetés az EU-ra?

Valérie Hayer arra a kérdésre válaszolva, hogy Orbán Viktor fenyegető veszedelem-e ez Európai Unió jövőjére nézve, közölte, hogy „problémát jelent” Európának Orbán Viktor stratégiája, és az, hogy közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, de kiemelte, hogy a magyar kormányfő végül mégis egyetért azzal az elvvel, hogy támogatni kell Ukrajnát.

Nyitókép: RTL Híradó

#Európa#vétó#eu#európai unió#orbán viktor

Címlapról ajánljuk