Gazdaság

Több európai ország felé is drasztikusan csökkent az orosz gázszállítás, de Szijjártó Péter nyugtat

rtl.hurtl.hu

2022. június 17. 19:44

A külügyminiszter szerint Magyarország megkapta a szerződéses mennyiséget.

Pénteken nem csak Szlovákiában csökkent drasztikusan (esetükben a felére) az orosz állami gázcég, a Gazprom által vezetékeken szállított földgáz mennyisége. Olaszországba az ENI energiavállalat közlése szerint pénteken a szerződéses gázmennyiség 50 százaléka érkezett meg az Ukrajnán, Szlovákián és Ausztrián áthaladó Tag-vezetéken.

A Gazprom szerdán már 15 százalékkal csökkentette az olaszországi szállítmányok mennyiségét a vezetékek műszaki-karbantartási munkáira hivatkozva.

Csütörtökön az ENI a kimaradt mennyiség pótlását kérte, de ehelyett az eredeti mennyiségnek csak 65 százaléka érkezett meg.

Olaszország tavaly földgázimportjának 40 százalékát, vagyis 29 milliárd köbmétert fedezett orosz forrásból.

Franciaországban pedig teljesen leállt az orosz gáz érkezése. A francia gázszállító cég, a GRTgaz megerősítette, hogy június 15. óta egyáltalán nem érkezik vezetéken orosz földgáz, miután a Franciaország és Németország közötti szakaszon megszakadt az áramlás. Franciaország gázellátásának mintegy 17 százalékát biztosítja Oroszországból, ez gázvezetéken vagy cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában, hajón érkezik az országba. Az importált gáz jelentősebb része általában vezetéken érkezik, Németországon keresztül.

Németországban pedig azt közölték, hogy a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat-1 gázvezeték jelenleg 40 százalékos kapacitáskihasználtsággal szállít földgázt. A leszállított mennyiség csökkentése a hét közepe óta hatással van a Franciaországnak, Ausztriának és Csehországnak továbbadott mennyiségekre is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken közölte: Magyarország földgázellátása továbbra is biztos lábakon áll, a szállítások a szerződések szerint, megfelelő mennyiségben, mindenfajta fennakadás vagy zavar nélkül zajlanak. 

Magyarország ellátásának legnagyobb része Ausztrián és Szerbián keresztül érkezik, az előbbi felől napi 12-14 millió köbméter, az utóbbin keresztül pedig napi 10-16 millió köbméter. Emellett folyamatos a beszállítás Szlovákia és Horvátország irányából is.

Jól tettük, hogy tavaly ősszel hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötöttünk a Gazprommal. Ha ezt nem tettük volna meg, akkor az elmúlt hónapokban is nagy bajban lettünk volna, és most is nagy bajban lennénk

– tette hozzá Szijjártó.

Nyitókép: A Gazprom logója Szentpéterváron / Getty Images

#Gazdaság#gáz#oroszország#gazprom#szijjártó péter#orosz-ukrán háború#gázszállítás

Címlapról ajánljuk