Gazdaság

Fenyeget a Kreml: Még több ország maradhat orosz gáz nélkül

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 20:16

Ha nem hajlandóak rubelben fizetni, lehet, hogy Bulgária és Lengyelország mellett mások sem kaphatnak gázt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a gázellátás helyreállításának feltétele az áttérés a rubelben fizetésre. Az MTI arról ír: Peszkov szerint ez semmilyen hatást nem gyakorol az energiahordozó árára.

Nem zárta ki ugyanakkor, hogy Oroszország, Bulgária és Lengyelország mellett más országok sem kapnak gázt, ha nem fizetnek érte rubelben.

Peszkov azt mondta, nem tudja megmondani, hány ország egyezett már bele, hogy áttér az új fizetési rendszerre. Európai politikusok kijelentéseire reagálva azt mondta, hogy az áttérés a rubelelszámolásra a gázkereskedelemben nem zsarolás, Oroszország továbbra is megbízható energiaszállító marad, és elkötelezett a szerződéses kötelezettségei mellett.

Hozzátette: az áttérést egyes országok „példátlanul barátságtalan” lépései váltották ki, amelyek a tartalékok jelentős részét „ellopták” Oroszországtól.

Magyarország január után februárban is rekorddrágán vásárolt orosz gázt annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin abban a hónapban a magyar miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján épp ennek ellenkezőjéről beszélt. A G7 gazdasági portál összesítette az év eleji adatokat, amelyekből az is kiderül, hogy a drága gáz miatt a rezsicsökkentés csak februárban mintegy 140 milliárd forint veszteséget okozott az állami MVM-nek. Erről az RTL Híradó tudósított:

Nyitókép: Kremlin Press Office / Handout / Anadolu Agency via Getty Images

#Gazdaság#gáz#oroszország#orosz-ukrán háború#kreml#peszkov

Címlapról ajánljuk