Gazdaság

Orosz gáz: Magyarország sokkal többet fizet érte, mint több uniós ország

rtl.hurtl.hu

2022. május 18. 9:50

A vizsgált országok közül csak a litvánok vásárolják drágábban, mint Magyarország. Mi háromszor annyiért kapjuk, mint a románok és a csehek. 

A vizsgált országok közül egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország – írta a G7. A gazdasági lap adatai szerint 11 országot nézve egyedül Litvániában volt drágább az orosz importgáz az év második hónapjában.

A G7 kiemelte, hogy több olyan régiós ország is van, amely hazánknál sokkal kevesebbet fizetett az orosz gázért: szlovének negyed-, a románok és a csehek pedig harmadáron vásároltak Magyarországhoz képest. A hazai ár az uniós átlagot is bő negyedével haladta meg.

A lapnak nyilatkozó szakértők elmondása szerint erre a gázvásárlásról szóló szerződésekben kell keresni a magyarázatot. A G7 emlékeztetett arra, hogy Magyarország tavaly szeptemberben kötött új szerződést, és akkor Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta: kedvező formulában sikerült megegyezni az oroszokkal.

Most mégis szinte mindenki olcsóbban jut orosz gázhoz Magyarországnál – írta a G7.

A lap ugyanakkor közölte, hogy  idővel viszont már változhat a helyzet, és előfordulhat, hogy néhány hónap múlva mi kapjuk olcsóbban a gázt, mint mondjuk a románok vagy a csehek. Arra azonban a lap szerint nem lehet számítani, hogy nemzetközi összevetésben kiugróan olcsó lesz a gáz Magyarország számára. A múltban ugyanis az EU-s átlagot folyamatosan meghaladta a hazai ár.

Nyitókép: Mark H. Milstein/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#gáz#orosz gáz#földgáz#oroszország#magyarország#ár#európai unió

Címlapról ajánljuk