Gazdaság

Pörög az infláció, meglepő dolgokon kénytelen spórolni a lakosság az Egyesült Királyságban

rtl.hurtl.hu

2022. június 17. 9:36

Éves szinten 9 százalékos drágulást mértek, erre az elmúlt 40 évben nem volt példa. 

A magas infláció miatt egyebek mellett már az autóhasználaton és az élelmiszervásárláson is spórolnak az Egyesült Királyságban – derült ki a BBC megbízásából készült felmérésből. 

Sokan csökkentették a ruhákra és a társasági életre fordított kiadásaikat is, 10-ből 8-an pedig aggódnak a költségek emelkedése miatt. Év elején még csak az emberek 69 százaléka volt nyugtalan az infláció miatt.

A legfrissebb eredmények szerint az aggódók kétharmada (66 százaléka) azt is mondta, hogy az elszálló árak negatív hatással vannak a mentális egészségére. Csaknem minden második válaszadó pedig egészségi állapotának romlásáról is beszámolt. 

A felmérés szerint az emberek különféle módszereket vetnek be a spórolás érdekében: 

  • A megkérdezettek 82 százaléka megváltoztatta a villanyhasználati szokásait az előző héten, hogy pénzt takarítson meg.
  • 72 százalék az előző hat hónapban különböző mértékben korlátozta az autóhasználatot.
  • A többség (84 százalék) azt mondta, hogy az elmúlt hat hónapban kevesebbet költött ruházkodásra.
  • Körülbelül a válaszadók fele (52 százaléka) arra számít, hogy többet fog dolgozni a következő hat hónapban.

Az Egyesült Királyságban éves szinten 9 százalékos inflációt mértek, erre az elmúlt 40 évben nem volt példa. Az alapkamatot 13 éve nem látott szinte, 1,25 százalékra emelte csütörtökön a Bank of England.

A drágulást jelentős mértékben olyan globális tényezők határozzák meg, mint az olaj-, gáz- és élelmiszerárak, azonban vannak kifejezetten az Egyesült Királyságra jellemző problémák. Ilyen például a munkaerőpiac, 1,3 millió ugyanis az üres állások száma, ami miatt a munkaadóknak magasabb bért kell fizetniük.

A VG cikke szerint a brit kormány jelentős összegekkel támogatja a lakosságot: a legszegényebb nyolcmillió háztartás egyszeri 650 fontos segítséget kap két részletben, az elsőt júliusban, a másodikat ősszel. 

Nem kell majd bonyolult adatlapokat kitölteniük… egyenesen a bankszámlájukra utaljuk a pénzt 

– jelentette ki a pénzügyminiszter. Hatmillió rokkant ugyancsak egyszeri támogatásként 150 fontot, nyolcmillió nyugdíjas háztartás pedig 300 fontot kap. (Egy font 459,41 forint.) Az eddigi kétszázról négyszáz fontra emelik az energiaszámla-hozzájárulást, és azt a korábbi tervekkel ellentétben nem kell majd visszafizetni.

Nyitókép: A brit jegybank, a Bank of England a londoni Cityben – Fotó: Alberto Pezzali / MTI / AP

#Gazdaság#infláció#egyesült királyság#drágulás#spórolás

Címlapról ajánljuk