Gazdaság

Németország helyett Kína lett az orosz energiahordozók legnagyobb vásárlója

rtl.hurtl.hu

2022. június 13. 14:51

Az indiai import is megnőtt.

Már nem Németország, hanem Kína az orosz energiahordozók legnagyobb vásárlója – idézi az MTI a finn Centre for Research on Energy and Clean Air kutatócsoport megállapítását.

Eszerint Oroszország az olaj, a földgáz és a szén eladásából 93 milliárd euró (37 billió forint) bevételre tett szert Ukrajna február 24-i megtámadása óta, ebből Kínára 12,6 milliárd euró jutott. A fosszilis tüzelőanyagok mintegy 61 százalékát exportálták az EU-ba, ebből Németország 12,1 milliárd, Olaszország és Hollandia egyaránt 7,8 milliárd, Lengyelország pedig 4,4 milliárd euró értékben vásárolt.

A finn kutatócsoport számítása szerint az EU májusban több mint napi 100 millió euróval csökkentette Oroszországból származó energiaimportját, a legnagyobb mértékben Lengyelország, ami korábban az orosz olaj és gáz jelentős vásárlója volt. A kutatók kiemelték, hogy Oroszország egyre több olajat exportál hajóval olyan országokba, ahová nincs kiépítve csővezeték, ezért megnőtt a tartályhajók iránti kereslet – ezek négyötöde viszont európai és amerikai cégek tulajdonában van.

Ugyanebből a jelentésből a BBC beszámolója azt emeli ki, hogy immár Indiába szállítanak nagy mennyiségű orosz kőolajat, ahol finomítják és továbbértékesítik azt, sok esetben amerikai és európai vásárlóknak. Míg India korábban havi egy-két millió hordó orosz olajat vásárolt (de például idén januárban és februárban egy cseppet sem), májusban már 23 millió hordót vettek, júniusban pedig már a 30 milliót közelíti a mennyiség. 2021-ben Oroszország a mennyiséget tekintve még mindössze a kilencedik volt az Indiánbak olajat szállító országok között, most májusban már a második.

Illusztráció: iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#oroszország#olajembargó#kőolaj#németország#kína#európai unió#szankciók#india

Címlapról ajánljuk