Gazdaság

Szó sincs kedvezményről, Vlagyimir Putyin tőzsdei áron adja a gázt Magyarországnak

rtl.hurtl.hu

2022. június 11. 6:36

Az MVM becslések szerint a rezsicsökkentés miatt köbméterenként csaknem 300 forintot bukhat a gázon.

Márciusban az irányadó januári tőzsdei árnál több mint 8 százalékkal drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól – írta a Népszava a KSH nemrég frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján.

A korábbi hónapok adatai is azt mutatják: 

az új, hosszú távú gázszállítási szerződésünk nem tartalmaz kedvezményeket, és késleltetve ugyan, de tőzsdei árat fizetünk a fűtőanyagért. 

A lap ennek alapján megjegyzi: azok a politikusi nyilatkozatok, miszerint az orosz árunk a tőzsdei töredékére rúgna – amit Vlagyimir Putyin hangoztatott Orbán Viktor februári moszkvai „békemissziója” során –, vagy hogy a tavaly októbertől újrakötött hosszú távú szerződésünk „biztosítaná a rezsicsökkentés fenntartását” – amit Orbán Viktor és Szijjártó Péter külügyminiszter rendszeresen is hangoztat –, a tények tükrében minden alapot nélkülöz.

A szintén a KSH alapján elvégzett becslés szerint az MVM márciusban 338 forintot fizethetett az orosz gáz köbméteréért, azaz az állami gázkereskedelem még mindig ráfizetéses. Az MVM ugyanis ugyanezért a lakosságtól a rezsicsökkentett áron belül csak mintegy 50 forintot kérhet. Vagyis az állami nagykereskedő minden egyes köbméter megvásárlásán csaknem háromszáz forintot bukik.

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Gazdaság#vlagyimir putyin#gáz#tőzsde#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk