Gazdaság

Az Audi 400 milliárd forintnyi osztalékot visz haza Magyarországról

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 9:20

A Mercedes sem panaszkodhat.

Napvilágot látott a magyarországi Mercedes és Audi-gyár mögött álló társaságok eredménye, ezek alapján írta meg az Mfor.hu, hogy a cégek az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is számottevő osztalékfizetésről döntöttek. 

Az Audi a 2019-es rekordszintű árbevételtől továbbra is elmarad, de az egy évvel korábbi, vagyis a 2020-as forgalmát már túlszárnyalta a Győrben működő társaság. A vállalat adózás előtti eredménye az egy évvel korábbi 500 millió euróról 335 millióra esett vissza. 

Az elmúlt két évhez hasonlóan az Audi most is komoly osztalékfizetésről döntött. A 2019-es év eredményét a vállalat teljesen hazavitte, akkor 2 milliárd euró kifizetéséről döntöttek, egy évvel később 6 milliárd euró összegű osztalékról döntöttek. A lap szerint most is kisöprik a céget: a tavalyi év eredményét meghaladó összegű osztalékról döntött a társaság. A beszámoló szerint a szabad eredménytartalék terhére, beleértve a 2021. üzleti év adózott eredményét 

1,022 milliárd euró, vagyis nagyjából 400 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek.

A Mercedes-Benz tavaly 3,1 milliárd euró árbevételt ért el az előző évi 3,4 milliárd euróval szemben. A visszaesés hátterében a beszámoló szerint az áll, hogy tavaly 135 ezer járművet gyártott, mintegy 25 ezerrel kevesebbet, mint 2020-ban. Ugyanakkor azokat a modelleket gyártották nagyobb számban, amelyek magasabb hozzáadott értékű, drágább típusok. Így a társaság nyeresége növekedett: a 2020. évi 39,3 millió euró után tavaly 67,6 millió euró lett az adózás utáni nyereség. A Mercedes-Benz a teljes nyereséget kifizette a német anyavállalatnak, ugyanakkor a 67 millió eurós, nagyjából 27 milliárd forintos összeg azonban jelentősen kevesebb, mint az Audi által kifizetett osztalék. 

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnök a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

#Gazdaság#audi#mercedes#autógyár#eredmény

Címlapról ajánljuk