Gazdaság

Rengeteg a kontár az építőiparban, szigorítást sürgetnek

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 8:58

Festők esetében például semmilyen végzettségre nincs szükség.

Rengetegen hagyták a 2008-as válság után az építőipart, azonban a hiányzó munkaerő pótlására sok esetben olyanok jöttek, akiknek más a képesítésük, vagy azzal sem rendelkeznek, csak betanították őket – mondta a VG-nek Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke. A szakember úgy látja, az elmúlt években romlott az ágazat színvonala, miután nagyon sok olyan tevékenység van, amihez ma már nem kell semmilyen szakmai végzettség, holott korábban esetleg mestervizsgához volt kötve.

Németh László arra nem tudott pontos becslést adni, hogy hány képesítés nélküli munkavállaló van a szektorban, de azzal egyetért, hogy a színvonal folyamatosan hígul fel, aminek végső soron a megrendelő és a lakosság látja a kárát. Tapasztalataik szerint a vitáknak gyakran polgári peres eljárás lesz a vége, ugyanis sok esetben nem is vállalkozásokról van szó, ugyanis 

sokan építőipari regisztráció nélkül végeznek olyan tevékenységeket, amihez semmiféle jogosultságuk nincsen.

Hozzátette: szeretnék a szaktárcával minél előbb megkezdeni a tárgyalásokat a 34/2021-es ITM rendelet megváltoztatásáról, ugyanis a szabályozott szakmáknál nagyon sok szakma kikerült a korábbi jogszabályból, ami alapján például a festők esetében sem kell semmilyen végzettség. Kiemelte: mindenképpen szigorúbb előírásokat szeretnének kiharcolni, hogy a mestervizsga és a szakmai továbbképzés irányába menjen tovább a szabályozás.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Bugány György / MTI

#Gazdaság#építőipar#szakmunkás#iposz

Címlapról ajánljuk