Gazdaság

Kijött a rendelet a benzinárstop új szabályairól

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 27. 6:47

A benzinkutakon két árat kell feltüntetni, és a kutasoknak ellenőrizni kell, hogy ki honnan jött.

Csütörtök éjjel, 1 perccel éjfél előtt megjelent a Magyar Közlöny 2022. évi 88. száma, amiben közzétették a hatósági áras benzinre vonatkozó új szabályokat, írja a Telex. Az Orbán Viktor által jegyzett 186/2022. (V. 26.) kormányrendelet egy perccel később életbe is lépett, azaz elvileg péntek 00 óra 00 perctől már a benne foglalt szabályok szerint kell működtetni a benzinkutakat Magyarországon.

A rendelet tartalmazza a csütörtöki kormányinfón bejelentett változások részletes kifejtését, pontosítását. A fő változás a bejelentettekhez képest, hogy néhány külföldi autós felmentést kap a piaci ár megfizetése alól – ők azok, akik olyan országból érkeznek, ahol ugyancsak hatósági áras benzin van.

A rendelet fő szabályai:

  1. „Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik.”
  2. Hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi jármű, ha az országban, ahonnan érkezett, az üzemanyag szintén hatósági áras termék, és ott a magyarok is tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot. Ezen országok listáját a külpolitikáért felelős miniszter egy későbbi rendeletben állapítja meg. (A szomszédos országok közül Szerbia és Szlovénia jön szóba csak.)
  3. Azt, hogy ki milyen üzemanyag vásárlására jogosult, a benzinkutas ellenőrzi. Ha a jármű honosságát a benzinkutas nem tudja megállapítani, akkor „felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolására”. Ha ez nem sikerül, akkor az üzemanyagért piaci árat kell fizessen a vásárló.
  4. A benzinkutak oszlopain nagy számokkal a hatósági árat (max. 480 Ft/liter) kell feltüntetni, a kútoszlopok kis kijelzőin viszont a piaci ár kell szerepeljen.
  5. A kútoszlop környezetében, a bolt bejáratánál, valamint a pénztárnál magyarul és angolul kell tájékoztatni a vásárlókat a fenti szabályokról, hogy a kétféle árú üzemanyag közül melyik vásárlására jogosultak és miért.
  6. Az a benzinkutas, aki „a nem hatósági áron való értékesítést technikai okból kifolyólag nem tudja biztosítani”, mentesül a fenti kötelezettségek alól.

Néhány kérdés felvetődhet az új szabályokkal kapcsolatban:

  • Mi pontosan a helyzet azokkal a járművekkel, amiknek nincs rendszáma és honosítása (kismotorok, robogók, fűnyírók)? A fenti 3. pont alapján piaci árat kell fizessenek az üzemeltetőik?
  • A fenti szabályok ellentétesek azzal a fogyasztóvédelmi előírással, ami szerint „a megvételre kínált áru vagy szolgáltatás eladási ára tekintetében a fogyasztókat írásban, egyértelműen” kell tájékoztatni, és hogy „több eladási ár egyidejű feltüntetése esetén a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb eladási ár felszámítására”.

A független benzinkutasok már a csütörtöki Kormányinfó után jelezték, hogy megoldhatatlannak és kivitelezhetetlennek tartják az új kormányrendelet betartását. Rogán Antal pedig egy csütörtökön háttérbeszélgetésen azt mondta, várhatóan vita lesz az EU-val az új jogszabályról.

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Gazdaság#benzinárstop#rendeleti kormányzás#benzinkút#hatósági ár

Címlapról ajánljuk