Gazdaság

Milliomosok tüntetnek Svájcban, hogy adóztassák meg őket jobban

rtl.hurtl.hu

2022. május 22. 20:14

A világban egyre több a nagyon gazdag és a nagyon szegény ember.

Milliomosok egy csoportja csatlakozott a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórum elleni tiltakozáshoz, követelve, hogy a kormányok adóztassák meg őket, a gazdagok és a szegények közötti növekvő szakadék kezelése érdekében – írta a Guardian.

A magukat „patrióta milliomosoknak” nevező tüntetők felszólították a vasárnap megrendezésre kerülő éves konferencián részt vevő politikai és gazdasági vezetőket, hogy haladéktalanul vezessenek be új adókat a gazdagokra.

Phil White egykori üzleti tanácsadó, a csoport brit tagja így fogalmazott:

Felháborító, hogy politikai vezetőink azokra hallgatnak, akiknek a legtöbbjük van, akik a legkevesebbet tudnak a válság gazdasági hatásairól, és akik közül sokan hírhedten kevés adót fizetnek. Ennek a konferenciának az egyetlen hiteles célja csak az lehet, hogy a leggazdagabbakat adóztassuk meg. Adóztassuk meg a Davosban részt vevő küldötteket!

– mondta a brit tiltakozó.

Nagy-Britanniában egyébként sosem élt még ennyi szupergazdag ember: 177 milliárdost tartanak nyilván, akiknek együttes vagyona 653 milliárd font.

Ugyanakkor az előrejelzések szerint jövőre több mint 250 ezer brit háztartás válik fizetésképtelenné a megugró élelmiszer- és energiaárak miatt. A Nemzeti Gazdasági és Társadalomkutató Intézet (NIESR) szerint ezzel a mélyszegénységben élők száma mintegy 1,2 millióra nő, ha a kormány nem lép fel a legszegényebb családok megsegítéséért. 

Marlene Engelhorn, egy másik patrióta milliomos, aki a BASF vegyipari vállalat alapítóinak örököse, azt mondta: „Kormányaink továbbra sem tesznek semmit a súlyos egyenlőtlenségek kezelése érdekében, ehelyett zárt ajtók mögött találkoznak. Elérkeztünk a végállomáshoz, amikor idén újabb negyedmilliárd ember csúszik mélyszegénységbe. Itt az ideje, hogy újra egyensúlyba hozzuk a világot. Itt az ideje megadóztatni a gazdagokat."

Nyitókép: Tüntetés a svájci Davosban 2022. május 22-én. / Getty Images

#Gazdaság#milliomos#davosi fórum#svájc#tüntetés#adó

Címlapról ajánljuk