Gazdaság

Nyugdíjkorhatár-emelés és a nyugdíjkorhatár utáni munkavállalás ösztönzése is szerepel a jegybank javaslatai között

rtl.hurtl.hu

2022. május 21. 7:34

A gyermekvállalás elismerését is szorgalmazzák.

A nyugdíjrendszer alapos átszabására tesz javaslatot a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank abban a vitairatban, ami a Fenntartható Egyensúly és Felzárkózás 144 pontja címet viseli.

Az írásnak a nyugdíjrendszerre vonatkozó pontjait a 24.hu foglalta össze. Ezek között van, hogy ösztönözni kell a nyugdíjkorhatáron túli munkavállalást, a jegybank szerint Magyarországon a nem megfelelő ösztönzőrendszer miatt alacsony azok száma, akik a nyugdíjkorhatár elérése után a nyugdíj igénylése nélkül tovább dolgoznak. A korhatáron túli munkavállalást az ez után járó nyugdíjbónusz emelésével érnék el.

A nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kapcsolnák, ami jó eséllyel korhatáremelést jelentene, hiszen a várható élettartam fokozatosan nő. Ráadásul a nők várható élettartama magasabb a férfiakénál, ezért kérdés, hogy nekik tovább kellene-e dolgozniuk.

Felülvizsgálnák a nyugdíjszámítás módját is, amire azért van szükség, mert jelenleg hazánkban az induló nyugdíj nagyon erősen függ az utolsó évek béremelkedésétől. A felülvizsgálattal az induló nyugdíj szintjét kiszámíthatóbbá lehetne tenni – állítja az MNB. De az nem derül ki, hogy a felülvizsgálat mit célozna.

A tanulmány demográfiai fejezete javasolja a gyermekvállalás elismerését a nyugdíjrendszerben. Itt a Magyar Államkincstár adataira hivatkoznak, ami szerint a két gyereket felnevelő nők 15, a három gyermeket felnevelők 20 százalékkal alacsonyabb induló nyugdíjban részesülnek, mint gyermektelen kortársaik. A javaslatok közt van a családi adókedvezmény figyelembevétele a nyugdíjszámításnál, a fix összegű havi nyugdíjkiegészítés a gyerekek száma alapján, a gyermekek járulékfizetésének százalékában meghatározott mértékű nyugdíjkifizetés vagy az, hogy a Nők40 programot demográfiai feltételekhez kapcsolják.

A jegybank arra is kitér, hogy a lakossági megtakarítások nagyobb részét kell a magánnyugdíj-megtakarítások felé irányítani, ennek ösztönzését adókedvezménnyel, normatív támogatással képzelik el.

Nyitókép (illusztráció): MTI/Balogh Zoltán

#Gazdaság#nyugdíj#nyugdíjrendszer#nyugdíjkorhatár#gyermekvállalás#mnb

Címlapról ajánljuk