Gazdaság

A Molnál napirenden van, hogy felkészüljenek az orosz olaj kiesésére

rtl.hurtl.hu

2022. május 21. 16:55

A részletes tervekről két hónap múlva határozhat a cégcsoport vezetése.

A Mol-csoportnál napirenden van, hogy felkészítsék egységeiket az orosz nyersolajellátás megszűnésének lehetőségére – ez derült ki azon a háttérbeszélgetésen, amelyről a Népszava számolt be. A részletes tervek megvalósításáról az olajcég vezetése két hónap múlva határozhat.

A Mol kabinetvezetője a lap kérdésére elmondta: tisztán piaci alapon egy tőzsdei cég nem biztos, hogy telepítene ilyen párhuzamos berendezéseket, ha viszont a fejlesztés az ellátásbiztonság miatt szükséges, az más minősítés alá esik. Megismételték, hogy a százhalombattai és pozsonyi finomítók átállításához 2-4 év, 180-250 milliárd dollár szükséges és mindezt a gyártás bárminemű megingása nélkül kell végrehajtaniuk.

Elhangzott, hogy a Mol az elmúlt nyolc év során 170 millió dollárból fejlesztette finomítói és szállítási rendszereit annak érdekében, hogy a százhalombattai finomító legalább 30 százalékban képessé váljon az orosztól különböző nyersolaj biztonságos feldolgozására. Az orosztól különböző nyersolaj ennél nagyobb arányú alkalmazása a százhalombattai termelést 20, a pozsonyit 30 százalékkal vetné vissza.

A Barátság kőolajvezeték esetleges kiesésével az Adria vezetékről nem látható el teljes egészében a két finomító, mert az Adria évente legfeljebb 10,8 millió tonna beszállítására alkalmas, a finomítók pedig több mint 14 millió tonnát képesek feldolgozni. Egy 200 millió dolláros horvátországi fejlesztéssel azonban az Adria kapacitása 13,2 millió tonnára növelhető.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Gazdaság#mol#oroszország#olaj#olajfinomító

Címlapról ajánljuk