Gazdaság

Bloomberg: az olajembargó elhalasztását fontolgatják a magyar kormány ellenállása miatt

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 8:58

Egyes EU-tagállamok szerint azonban ez a gyengeség jele lenne Oroszországgal szemben.

Több uniós tagállam szerint fontolóra kellene venni az Oroszország elleni olajembargó elhalasztását, hogy legalább a többi részét elfogadhassák a következő szankciós csomagnak, miután a magyar kormány nem mutat hajlandóságot arra, hogy megszavazza az olajembargót. Más tagállamok viszont aggódnak amiatt, hogy ez a gyengeség jele lenne – írja a Bloomberg.

A tagállamok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli találkozóján továbbra is arra fognak törekedni, hogy az olajembargóval együtt állapodjanak meg az Oroszország elleni újabb szankciós csomagról, amelynek elfogadásához a 27 tagállam egyhangú szavazata szükséges. Az új csomag tartalmazza egyebek mellett három orosz bank kitiltását a SWIFT bankközi átutalási rendszerből, és az orosz cégek számára nyújtott tanácsadó és PR-szolgáltatásokra is vonatkozik.

A Bloomberg emlékeztet, hogy az EU felajánlotta az orosz kőolajtól erősen függő Magyarországnak és Szlovákiának, hogy 2024 végéig haladékot ad, Magyarország viszont csak akkor támogatja az olajembargót, ha a csővezetéken szállított kőolajra nem vonatkozik.

Illusztráció: MTI / Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#olajembargó#európai unió#oroszország#szankciók

Címlapról ajánljuk