Gazdaság

Több mint 560 milliárd dollárra rúgnak az ukrán hadikárok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 28. 18:08

Az ukrán gazdasági miniszter számításai szerint csaknem 200 billió forintnyi kárt okozott az orosz hadsereg Ukrajna egy hónappal ezelőtti megtámadása óta.

 

Több mint 560 milliárd dolláros kár keletkezett Ukrajnában Oroszország inváziója nyomán, közölte hétfőn Julia Szviridenko ukrán gazdasági miniszter a Facebookon. Összehasonlításképpen: ezt több, mint Svédország 2017-es GDP-je, ami 536 milliárd dollárt tett ki, és több mint háromszorosa a 2020-as magyar GDP-nek, ami 155 milliárd dollár volt.

A miniszter tájékoztatása szerint a háború február 24-i kezdete óta eddig 564,9 milliárd dollár (azaz 193 billió forintnyi) kárt okozott az orosz hadsereg az országnak megsemmisült vagy megrongálódott infrastruktúra, kieső gazdasági növekedés és egyéb tényezők formájában.

Julia Szviridenko a következők szerint bontotta le a veszteségeket:

  • 119 milliárd amerikai dollár az infrastrukturális veszteség (közel 8 ezer km út, több tucat vasútállomás, repülőtér pusztult el vagy károsodott meg);
  • 112 milliárd amerikai dollár a GDP-veszteség eddig 2022-ben;
  • 90,5 milliárd amerikai dollár a lakosság vesztesége (10 millió négyzetméter lakás, 200 ezer autó, 5 millió ember élelmiszer-ellátása);
  • 80 milliárd amerikai dollárt tesznek ki a vállalkozások és szervezetek veszteségei;
  • 54 milliárd amerikai dollár az ukrán gazdaság közvetlen vesztesége az elmaradt beruházások miatt;
  • 48 milliárd amerikai dollár az állami költségvetési vesztesége.

Julia Szviridenko felhívta a figyelmet, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az ukrán gazdaság az idén tíz százalékkal zsugorodhat, de a legrosszabb esetben a hazai össztermék (GDP) 25 vagy akár 35 százalékkal is csökkenhet.

Az ukrán gazdasági miniszter szerint a fenti számok egyre csak nőnek, ezért Ukrajna kártérítést fog követelni Oroszországtól. Erre elsősorban bírósági döntések alapján nyílik majd lehetőség, de a külföldön befagyasztott orosz vagyonok Ukrajnának történő átutalása is fontos lehetőség a kártalanításra.


Az Európai Unió az orosz támadások következtében súlyos károkat szenvedett ukrán városok helyreállítása érdekében egy nemzetközi újjáépítési alapot tervez létrehozni, írja az MTI. Az uniós tagországok állam- és kormányfői a múlt héten döntöttek az alapról, amelyet aztán egy nemzetközi donorkonferencia keretében terveznek feltölteni. Az Európai Bizottság mindemellett technikai segítséget is kész nyújtani a kijevi vezetésnek a szükséges reformok megvalósításához.

Nyitókép: lakóház romjai Mariupolban, március 26-án – Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#károk#kártérítés#julia szviridenko#gazdasági miniszter

Címlapról ajánljuk