Gazdaság

„A helyzet napról napra kilátástalanabb” – ideig-óráig tud működni Pilisvörösvár, ha nem érkezik segítség

rtl.hurtl.hu

2022. március 28. 13:49

Hiába vártak a kormány válaszára. A Sberbank végelszámolása miatt már áprilisban elfogyhat minden pénzük.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Pest megyei Pilisvörösvár 1,6 milliárd forintja került veszélybe az orosz Sberbank magyarországi fiókcégének végelszámolása miatt. A település már múlt héten arról tájékoztatta a lakókat, hogy teljesítőképességük határához értek. Fetter Ádám civil polgármester és Strack Bernadett alpolgármester megoldási javaslatot állítottak össze és azt kérték a kormánytól, hogy március 18-ig bocsássák a város rendelkezésére a megfelelő összegeket, hogy működőképesek maradhassanak, és ne kelljen leállítani a pályázatokon nyert és saját forrásból indított beruházásokat. Eddig a határidőig 700 millió forint segítséget vártak volna,  a fennmaradó összegek utalását pedig május 13-ra és június 30-ra ütemeznék. A Belügyminisztériumnak elküldött javaslatukban két finanszírozási lehetőséget is felvázoltak.

A március 28-án az önkormányzat honlapjára felkerült tájékoztatás szerint a kormány még mindig nem reagált a település megkeresésére, amelyet március 7-én juttattak el számukra. Úgy tudják, hogy a beadványt már tárgyalták, ennek eredményéről azonban hivatalos tájékoztatás nem érkezett hozzájuk. Kiemelik: a helyzetet súlyosbítja, hogy az OBA kártalanítás az előzetes tájékoztatással ellentétben intézményeiket nem érintette, így a folyószámlán lévő pénzösszeget a Városgazda Kft. kivételével egyik szervezet sem kapta meg. Az elmúlt hét feszült várakozással telt, írják és hozzáteszik: bíznak abban, hogy egy önkormányzat ilyen helyzetben nem maradhat egyedül, kormányzati segítség nélkül egy önhibáján kívül történt pénzügyi válságban. 

Azonban az idő halad előre, a helyzet napról napra kilátástalanabb, így döntés hiányában megkezdődött a költségvetés teljes felülvizsgálata, elindult az újratervezés, felkészülve ezzel minden eshetőségre.

Lépéseiket részletezik is: múlt héten teljes költségstopot rendeltek el minden intézményben, minden megrendeléshez, vásárláshoz előzetes engedélyeztetés szükséges. A számlaváltáshoz kapcsolódó technikai okok miatt pedig 

van olyan intézmény, ahol a márciusban esedékes februári béreket még csak most fizetik ki.

Pénteken azonban már április lesz, ismét aktuálissá válnak a bérkifizetések a szervezetben, a közlemény szerint segítség híján az eddig beérkezett helyi adóbevételekből próbálják a már halaszthatatlan kiadásokat finanszírozni.

A befolyt adóbevétel azonban véges, következő hónapban már nem számíthat rá a város, így állami szerepvállalás nélkül Pilisvörösvár működése csak ideig óráig biztosított, teljes április hónapra már nem lesz elegendő a rendelkezésre álló összeg

– írják. 

A Sberbank végelszámolása okozta problémákról az RTL Híradó készített riportot:

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#sberbank#pilisvörösvár#oba

Címlapról ajánljuk